LAADUKKAAN PARKETIN VALINTA

Autamme sinua valitsemaan unelmiesi parketin

Parketteja löytyy monia erilaisia vaihtoehtoja sekä ulkonäön että rakenteen puolesta. Parketit ovat laadukasta ja kestävää lattia arvostavan valinta.

Valittaessa puulattia kannattaa valita laadukas parkettilattia, koska se toimii haastavissa suomalaisissa olosuhteissa (suhteellisen kosteuden suuret muutokset) paremmin kuin esim. massiivipuulattia.

Puulattian hinta kertoo yleensä myös sekä tuotteen teknisestä laadusta että ulkonäöstä. Erilaisilla rakenteilla on iso vaikutus parketin käyttäytymiseen ja asennettavuuteen.

Floordecorin valikoimasta löydät laadukkaat erilaiset lankkuparketti– (1-sauvaiset), kalanruotoparketti– ja designparkettivaihtoehdot. Kannattaa myös tutustua ajankohtaisiin parkettitarjouksiimme.

Annamme myös vinkkejä miten parketin asennus onnistuu tai tarjoamme koko paketin laadukkaalla asennuspalvelulla

floordecorbanner mobiili 1

Mistä parketin hinta muodostuu?

Parketin hintaan ja ulkonäköön vaikuttavat:

 • pintapuun materiaali (tammi, saarni, lehtikuusi jne.)
 • puulajitelma (oksaisuus ja puun värivaihtelu)
 • pinnan paksuus (vähintään 2,5 mm)
 • rakenne
 • pintatyöstö (hiottu tai harjattu pinta)
 • sävytys
 • pintakäsittely (lakattu, öljytty)
 

Suurin vaikutus parketin hintaan on pintapuun lajitelmalla ja paksuudella sekä parketin rakenteella.

Parkettien rinnalle on viime vuosina tullut myös viilupintainen kovapuulattia, jossa on erittäin hyvä kulutuskestävyys. Ohuen kulutuspinnan takia näitä ei voi kutsua kuitenkaan parketeiksi.

parketit kalanruotoparketit

Puulaji

Tammi on suosituin parketin pintamateriaali. Suosittuja ovat myös saarni ja erilaiset havupuut.
 
Hitaasti kasvavat jalopuut (hard wood) ovat kalliimpia kuin havupuut (soft wood).

Lajitelma

Tyyppillisesti lajitelmia on valmistajakohtaisesti 3-4: oksaisesta ja runsasta värivaihtelua sallivasta rustiikista lähes oksattomaan ja tasasävyiseen selectiin.

Rakenne

Myös parkettien rakenteissa on eroja. Edullinen parketin rakenne on havuvälisäle ja kovalevy (hdf). Lisäksi runkomateriaalina käytetään myös koivuvaneria. Kaikilla runkomateriaaleilla saadaan valmistettua laadukas parketti.

Parketteja on kaksi-, kolme- tai monikerroksisia. Tyypillisimmin uivana asennettavissa parketeissa on kolme tai useampi kerrosta. Parketin paksuus on tyypillisesti 14-16 mm.

Parketin sävy ja pinta

Pinnan käsittely (sävytys ja pintakäsittely) ja työstötapa vaikuttavat merkittävästi ulkonäköön, mutta ei niinkään lattiamateriaalin hintaan. 

Sävytyksillä saadaan parketin pintaan monenlaisia sävyjä. Nykyisin valittavana on lukuisa määrä muitakin sävyjä kuin perinteinen valkolakattu parketti. 

Erilaiset pintakäsittelyt antavat parketille loppusilauksen. Öljytty parketti ja lakattu parketti ovat tuntumalta hieman erilaisia ja niiden hoito eroaa myös jonkin verran. 

Lakkauksissa suositaan nykytrendin mukaan mattapintaisia lakkoja. Öljytyt lattiat nostavat koko ajan suosiotaan lakattuun lattiaan verrattuna. Lakattu pinta on tosin huolettomampi hoidon kannalta.

Lankkuparketissa on viisteet joko pelkästään pitkillä tai kaikilla sivuilla, jolloin lankut erottuvat toisistaan pienellä raolla.

Lue lisää parketin valinnasta blogistamme

  Haluan keskustella parkettivalinnastani

  Otamme yhteyttä mahdollisimman pian

  AJANVARAUS

  Varaa aika suunnittelutapaamiseen myymälässämme Fabianinkadulla Helsingissä tai Tammistossa Vantaalla
  ajanvaraus

  Lankkuparketit

  Lankkuparketti (tai ts. 1-sauvainen lautaparketti) on laatua, kestävyyttä ja tyylikkyyttä arvostavan valinta.

  Lankkuparketissa:

  • kulutuspinta on vähintään 2,5 mm paksu
  • valmistetaan yhdestä pintanahkasäleestä
  • leveys vaihtelee 100-380 mm välillä
  • pituudet vakiopituuksia ja lankeavia pituuksia (vaihtelevat laudan pituudet)
  • pinta tyypillisesti joko harjataan tai hiotaan
  • pinta käsitellään joko lakkaamalla tai öljyämällä
  • hinnat alkavat 50 eurosta / m2, kalleimmat maksavat yli 200 euroa / m2
   

  Tammiparketit ovat ylivoimaisesti suosituimpia. Saatavilla on myös mm. saarniparketteja ja lehtikuusiparketteja sekä mäntyparketteja. Valtaosa parketeista on saatavissa lukkopontilla, jolloin parketin asentaminen onnistuu helposti uivana. 

  Lue mistä parketin hinta koostuu

  designparketti tuplakalanruoto

  Kalanruotoparketit

  Perinteinen kalanruotoladonta on noussut todella suosituksi viime vuosina. 

  Ladontaa tehdään kapeasta mallista (50 mm) jopa 300 mm leveään ”valaanruotoon”. Tuotteen leveys vaikuttaa lattian ulkonäköön puulajitelman lisäksi.

  Kalanruotoparketit ovat itsessään hyvin perinteisiä lattiamalleja, modernin vivahteen ovat tuoneet leveät kalanruotovaihtoehdot.  

  Kalanruotoparketissa kannattaa kiinnittään erityistä huomiota asennukseen. Valon suunta vaikuttaa todella paljon siihen, miltä lattia näyttää. 

  Suosittelemme tekemään kalanruotoparketin asennuksen alustaan liimaamalla. Näin vältetään usein ilmenneet lattian narinaongelmat. Mikäli parketti asennetaan uivaksi, kannattaa valita siihen parhaiten soveltuva lattiamateriaali.

  Lukkopontillisia uivana asennettavia kalanruotoladontoja löytyy Floordecorilta tällä hetkellä koossa 69×345 mm, 138×690 mm ja 160×1200 mm tammiparketteina.

  Lisäksi B:Hard ja Bjelin kovapuulattiamallistoista löytyvät 95x630mm ja  129×774 mm kokoiset tammikalanruotoladonnat, jotka soveltuvat rakenteensa erinomaisesti uivana asennettavaksi.

   

  Kalanruotoa asennettaessa on pitää ottaa huomioon valon suunnan lisäksi tilan muoto. Lattiaan muodostuvat nuolen kärjet useimmiten suunnataan kohti valonlähdettä.

  Parketin asennuksen kannalta kalanruotoladonta on haastava ja asennus kannattaakin antaa kokeneemman asentajan tehtäväksi. 

  Saat meiltä ohjeet ja vinkit onnistuneen lattia-asennuksen toteutukseen sekä lattiaremonttiin että uudiskohteen lattia-asennukseen.

  Kalanruotoparketin hankintaa suunnitellessasi:

  • kiinnitä erityistä huomiota parketin rakenteeseen (laudan koko ja runko)
  • asennus mieluummin alustaan liimaamalla kuin uivana
  • varmista asentajan kokemus kalanruotokuvion tekemiseen
  • aluslattian tasaisuus on merkittävässä roolissa siistin lopputuloksen aikaansaamiseksi
   

  Floordecorilta löydät Suomen kattavimman kalanruotoparkettien valikoiman. Parkettien mallit ovat esillä myymälöissämme Helsingissä ja Vantaalla.

  Asennuspalvelumme on koulutettu sekä johtavien kotimaisten että tunnettujen globaalien laadukkaiden valmistajien toimesta. Noudatamme kaikissa heidän antamia parketin asennuksen laatuvaatimuksien mukaisia ohjeistuksia. 

  Laadukkaan parketin valinta

  Designparketit

  puulattia malleja

  Designparketeilla eli kuvioparketeilla saadaan aikaan näyttäviä ja persoonallisia sisustuksellisia tiloja.

  Designparketteja voidaan valmistaa useasta eri puulajista erilaisin pintakäsittelyin. Näin saadaan aikaan yksilöllisiä tyylejä ja ilmeikkyyttä. Designladonta on huippulaatua arvostavan valinta.

  Designparketti on ekologinen valinta, koska puumateriaalin käyttö on tehokasta. Parketti koostuu suhteellisen pienistä paloista ja usein se valmistetaan muun tuotannon ylijäämästä. Toisaalta kappaleen valmistus on tarvittavine työstöineen hidasta.

  Erikoiskuvioiden asentaminen vaatii erityisosaamista. Floordecor ymmärtää tuotteen vaatimukset ja saat designparketin lisäksi kauttamme laadukkaan asennuspalvelun. Otamme asennuspalvelussa huomioon kaikki kuvioparketin vaatimukset.

  Kuvioita voi kehittää mielinmäärin: esim. chevron, hollantilaiskuvio (dutch pattern) neliö (QUADRO), koripunos (Basket Weave) ja hexagon. Puolisuunnikkaasta eli halfhex kappaleesta voidaan latoa asiakkaan pyynnön mukaan monia erilaisia kuvioita.

  Designparkettien kuvioita

  Parkettivalmistajia ja merkkejä

  Parkettivalmistajia löytyy lukuisia ja käytännössä kaikki valmistajat ovat teknisen laadun suhteen nykyisin erinomaisia. 

  Tässä listattuna muutamia keskeisiä parkettivalmistajia:

  • Timberwise on kotimainen parkettivalmistaja, joka on keskittynyt lankku- ja kalanruotoparkettien valmistukseen. Timberwise hinta on keskitasoa korkeampaa kotimaisen valmistuksen ja brändin takia. Parla on nykyisin osa Timberwisea.
  • Kährs / Karelia on yksi isoimmista parkettivalmistajista Suomessa. Tuotantoa tosin tehdään valtaosin Suomen ulkopuolella. 
  • Parador saksalainen lattiamateriaalien valmistaja, parkettien lisäksi Paradorilla on valikoimassaan myös vinyylit ja laminaatit.
  • Ruotsalaislähtöinen Tarkett on nykyisin globaali lattiapäällystevalmistaja. Tarkett valmistaa parkettien lisäksi vinyyliä eli muovimattoja sekä laminaattia. 
  • Meister saksalainen Meister on suosittu parkettimerkki, jolta löytyy mm. lankku- ja kalanruotoparketteja.
  • Boen on taas kotoisin Norjasta, mutta toimii nykyisin globaalisti ja on yksi Pohjois-Euroopan suurimmista parkettivalmistajista.
  • Esta Parket valmistaa 1-3 sauvaisia lautaparketteja sekä kalanruotoparketteja. Tehdas sijaitsee Virossa, Tallinnan lähellä Maardussa.
  • Novafloor on myy  mm. Meisterin tuotteiden lisäksi Trinity parketteja.

  FLOORDECOR PARKETTI- JA PUULATTIAMALLISTOT

  Lankkuparketit

  Kalanruotoparketit

  Kovapuulattiat

  Designparketit

  Massiivipuulattiat

  Artesaanipuulattiat

  Call Now Button