Parketteja löytyy monia erilaisia vaihtoehtoja sekä ulkonäön että rakenteen puolesta. Tuotteen hinta kertoo yleensä myös sekä tuotteen teknisestä laadusta että ulkonäöstä. Erilaisilla rakenteilla on iso vaikutus parketin käyttäytymiseen ja asennettavuuteen.

Floordecor on erikoistunut puulattia-alan toimija. Valikoimastamme löytyvät laadukkaat erilaiset vaihtoehdot lankkuparketeista (1-säleiset), kalanruotoparketeista ja designparketeista. Uusimpana valikoimastamme löytyvät artesaanipuulattiat. 

LANKKUPARKETIT

Lankkuparketti (tai ts. lautaparketti) on laatua, kestävyyttä ja tyylikkyyttä arvostavan valinta. Lankkuparketin kulutuspinta on vähintään 2,5 mm paksu ja se valmistetaan yhdestä pintanahkasäleestä. Lankun leveys vaihtelee 100-300 mm välillä. 

Pituudet ovat joko vakiomittoja ja lankeavia pituuksia (vaihtelevat laudan pituudet). Ylivoimaisesti suosituin puumateriaali on tammi. Saatavilla on myös mm. saarnia, lehtikuusta ja douglaskuusta. 

Lautaparkettien rakenteissa on eroja. Perinteisen välisälerakenteen lisäksi yleisimmät runkomateriaalit ovat joko koivuvaneri tai kovalevy (hdf). Lautaparketteja on kaksi- ,kolme- tai monikerroksisia. Tyypillisimmin uivana asennettavissa parketeissa on kolme tai useampi kerrosta. 

Lankkuparketin ulkonäköön ja myös hintaan vaikuttaa erittäin paljon pintapuun lajitelma. Tyyppillisesti lajitelmia on valmistajakohtaisesti 3-4: oksaisesta ja runsasta värivaihtelua sallivasta rustiikista lähes oksattomaan ja tasasävyiseen selectiin.

Yksisäleisissä parketeissa myös pinnan käsittely ja työstötapa vaikuttavat merkittävästi ulkonäköön. Pintaa voidaan joko hioa tai harjata, tai sille voidaan tehdä erilaisia erikoistyöstöjä (esim. vannesahakuviota jne.). Erilaisilla sävytyksillä saadaan puupinnasta halutun väristä ja loppusilauksen antaa joko lakkaus tai öljyvahaus. Lakkauksissa suositaan nykytrendin mukaan mattapintaisia lakkoja.

Lankkuparketissa on viisteet joko pelkästään pitkillä tai kaikilla sivuilla, jolloin lankut erottuvat toisistaan pienellä raolla. 

Floordecorilta löydät oman tuotemerkkimme lankkuparkettien lisäksi WOODLifen näyttävät kaksikerrosparketit ja massiivipuulattiat.

parketit: Lankkuparketti
parketit: kalanruotoparketit

KALANRUOTOPARKETIT

Perinteinen kalanruotoladonta on noussut todella suosituksi. Ladontaa tehdään kapeasta mallista jopa 300 mm leveään ”valaanruotoon”. Tuotteen leveys vaikuttaa lattian ulkonäköön puulajitelman lisäksi.

Kalanruotoparketissa on tyypillisesti viisteet 4 sivulla. Kalanruotoparketit ovat itsessään hyvin perinteisiä lattiamalleja, modernin vivahteen ovat tuoneet leveät kalanruotovaihtoehdot.  

Kalanruotoparketissa valon suunta vaikuttaa todella paljon siihen, miltä lattia näyttää. Lattiapinta näyttää erilaiselta valon taittaessa lautoihin eri kulmassa. Kalanruotoa asennettaessa on otettava huomioon valon suunnan lisäksi tilan muoto. Lattiaan muodostuvat nuolen kärjet useimmiten suunnataan kohti valonlähdettä. 

Asennuksellisesti kalanruotoladonta on haastava ja asennus kannattaakin antaa kokeneemman asentajan tehtäväksi. Aluslattian tasaisuus on kalanruotoparketeissa erittäin tärkeää, epätasaiselle pinnalle asennettaessa kalanruotokuviolla on riski alkaa ”karata” asennuksen edetessä.

Floordecorilta löydät oman tuotemerkkimme kalanruotoparkettien lisäksi WOODLifen monipuoliset kalanruotoparkettien vaihtoehdot sekä massiivipuiset kalanruotolattiat. Koko-, puulaji- ja lajitelmavaihtoehtoja löytyy siis runsaasti.

Kalanruotoparkettia suositellaan asentamaan aina kun mahdollista alustaan liimaamalla. Uivana asennettavia, lukkopontillisia kalanruotoparketteja löytyy Floordecorilta tällä hetkellä 69×345 mm, 138×690 mm ja 160×1200 mm kokoisina tammikalanruotoparketteina.  Lisäksi B:Hard kovapuulattiasta löytyy 129×774 mm kokoinen tammikalanruotoladonta.

Koko-, puulaji- ja lajitelmavaihtoehtoja löytyy runsaasti jokaiseen makuun. 

DESIGNPARKETIT

Designparketeilla eli kuvioparketeilla saadaan aikaan näyttäviä ja persoonallisia sisustuksellisia tiloja.

Designparketteja voidaan valmistaa useasta eri puulajista. Näin saadaan aikaan yksilöllisiä tyylejä ja ilmeikkyyttä. Designladonta on huippulaatua arvostavan valinta.

Designparketti on ekologinen valinta, koska puumateriaalin käyttö on tehokasta. Parketti koostuu suhteellisen pienistä paloista ja usein se valmistetaan muun tuotannon ylijäämästä. Toisaalta kappaleen valmistus on tarvittavine työstöineen hidasta.

Erikoiskuvioiden asentaminen vaatii erityisosaamista. Floordecor ymmärtää tuotteen vaatimukset ja saat designparketin lisäksi kauttamme laadukkaan asennuspalvelun. Otamme asennuspalvelussa huomioon kaikki kuvioparketin vaatimukset.

Kuvioita voi kehittää mielinmäärin: esim. chevron, hollantilaiskuvio (dutch pattern) neliö (QUADRO), koripunos (Basket Weave) ja hexagon. Puolisuunnikkaasta eli halfhex kappaleesta voidaan latoa asiakkaan pyynnön mukaan monia erilaisia kuvioita.

designparketti tuplakalanruoto
artesaanilattia

ARTESAANIPUULATTIAT

Artesaanipuulattiat ovat kotimaisesti valmistettuja ja täysin kotimaisista raaka-aineista (pl. lehtikuusi) valmistettuja parketteja ja puulattioita. Jokainen artesaanilattia valmistetaan asiakaskohtaisesti aloittamalla pintapuuerän hankinnalla ja kuivaamisella.

Artesaanipuulattiat ovat saatavana koivusta, kuusesta ja männystä sekä Siperian lehtikuusesta. Lattiamateriaaliin on saatavana iso määrä erilaisia värisävyjä, pintatyöstöjä (harjauksia, kivihierrettyä pintaa, sahattua pintaa), erilaisia viisteitä, epäsopivia pontteja ja muita tyylikkäitä puulattioiden yksityiskohtia.

Artesaanipuulattiat on saatavana massiivipuisena tai monikerrosrakenteena. Parketti voidaan asentaa tarvittaessa myös uivana, tuotteessa on aina taatusti narisematon liimapontti.

PARKETTITUOTTEITA

Parkettivalmistajia löytyy lukuisia ja käytännössä kaikki valmistajat ovat teknisen laadun suhteen nykyisin erinomaisia. Tässä listattuna muutamia keskeisiä valmistajia:

Timberwise on kotimainen parkettivalmistaja, joka on keskittynyt lankku- ja kalanruotoparkettien valmistukseen. Timberwise hinta on keskitasoa korkeampaa kotimaisen valmistuksen ja brändin takia. Parla on nykyisin osa Timberwisea.

Kährs / Karelia on yksi isoimmista parkettivalmistajista Suomessa. Tuotantoa tosin tehdään valtaosin Suomen ulkopuolella. 

Parador saksalainen lattiamateriaalien valmistaja, parkettien lisäksi Paradorilla on valikoimassaan myös vinyylit ja laminaatit.

Ruotsalaislähtöinen Tarkett on nykyisin globaali lattiapäällystevalmistaja. Tarkett valmistaa parkettien lisäksi vinyyliä eli muovimattoja sekä laminaattia. 

Meister saksalainen Meister on suosittu parkettimerkki, jolta löytyy mm. lankku- ja kalanruotoparketteja.

Boen on taas kotoisin Norjasta, mutta toimii nykyisin globaalisti ja on yksi Pohjois-Euroopan suurimmista parkettivalmistajista.

Esta Parket valmistaa 1-3 sauvaisia lautaparketteja sekä kalanruotoparketteja. Tehdas sijaitsee Virossa, Tallinnan lähellä Maardussa.

puulattia malleja

FLOORDECOR PARKETTIMALLISTOT

Lankkuparketit

Kalanruotoparketit

Kovapuulattiat

Designparketit

Massiivipuulattiat

Artesaanipuulattiat

Call Now Button
Avaa keskustelu
Tarvitsetko apua?
Moikka! Kuinka voimme olla avuksi?