PUULATTIOIDEN JA PARKETTIEN YLLÄPITO JA HUOLTO

Puulattian ylläpito ja hoito ei ole vaikeaa, mutta siinä on käytettävä lattialle sopivia hoitoaineita ja menetelmiä. Oikeaoppinen hoito on tärkeää, jotta lattia pysyisi hyvässä kunnossa pitkään. Hoitomenetelmiin ja aineisiin vaikuttavat olennaisesti pinnan käsittely ja pinnan työstöt.

Oikean hoidon lisäksi on olennaista huolehtia puulattian ja parketin olosuhteista. Erityisesti kosteudenhallinta on haastavaa Suomen pohjoisissa olosuhteissa. Loppukesästä ilman kosteus RH% nousee yli 80 %, kun taas talvella lämmityskaudella alle 20 % lukemat eivät ole tavattomia. Kosteus pitäisi saada pysymään 35-65 % välillä.

Tammi-helmikuussa monen parketin myyjän puhelimet soivat. Parketti rakoilee ja narisee. Heinä-elokuussa on taas tässä suhteessa hiljaisempaa, kosteuden aiheuttama turpoaminen poistaa liikkeen aiheuttaman narinan ja näkyvät raot lattiasta.

Päivittisessä hoitamisessa on olennaista huolehtia oikeanlaisen parketin pesuaineen käyttämisestä.

IMG 7781

Puulattian pintatyöstöt

Parketin pinta viimeistellään yleensä joko hiomalla tai harjaamalla. Erikoistuneet valmistajat tarjoavat erivoimakkuuksilla tehtyjä harjauksia, kivihierrettyä pintaa, sahapintaa jne.

  • Harjaaminen irrottaa pintapuusta pehmeäää solukkoa, jättäen kiinteän solukon paikalleen. Tämä nostaa esille puun luonnollisen syykuvion, minkä seurauksena puu on visuaalisesti kiinnostava ja tuntumaltaan hieman röpelöinen. 
  • Harjaaminen ja sen tuoma uraisuus helpottavat kaksisävyisten parkettien tekemistä: syvempään uurteeseen tarttuu tummempi ja pinnalle vaaleampi sävy. 
  • Hionta taas tapahtuu hiomalla pinta hiomapaperilla, mikä jättää pinnan sileäksi. 

 

Hionta ja harjaaminen jättävät pinnan erilaisiksi, mikä vaikuttaa hieman myös valon heijastumiseen.

Vanhan parketin hionnan jälkeen voidaan lattialle tehdä myös harjauskäsittely ennen pinnoitusta. 

pintatyöstöt

Puulattian pintakäsittelyt

parketin hionta ja pintakäsittely

Viimeistellylle pinnalle sivellään mahdollinen värisävy ja pinnan suojaksi levitetään lakka, öljyvaha tai öljy. Tämä voidaan tehdä tehtalla tuotantolinjastolla tai asennuksen jälkeen asennuskohteessa. Pintakäsittelyaineita, värejä ja menetelmiä on lukuisia erilaisia.

Pinnoitus suojaa puuta erilaisilta vaurioilta. Mikäli pinnoite pääsee kulumaan, paljastuu alta puhdas puu, joka on hyvin herkkä mm. kosteuden aiheuttamille tummentumille.

Pinnan suojaus tapahtuu lisäämällä parketin pinnalle joko lakkaa, öljyvahaa tai öljyä. Parketin käyttäjälle pinnan suojaustavalla on merkitystä lattian huollettavuuden näkökulmasta: lakattuun pintaan tullut jälki voidaan korjata vain hiomalla vanha lakka pois kauttaaltaan ja lakkaamalla koko pinta uudelleen. Öljyvahatussa pinnassa korjaus voidaan tehdä paikallisesti lisäämällä öljyvahaa vaurioituneeseen kohtaan.

Lakkoja löytyy niin kiiltävänä kuin mattaisinakin. Nykyisin mattainen lakkapinta on hyvin suosittu. Lakkapinta on teknisesti hieman öljyvahattua kestävämpi, mutta kotikäytössä tällä ei ole suurta merkitystä. Lakoista ja öljyvahoista löytyy kovan kulutuksen julkisen tilan pintakäsittelyyn sopivia vaihtoehtoja. 

Luonnonöljyllä on pitkät perinteet ja se onkin suosittu erityisesti Keski-Euroopassa. Se muodostaa luonnollisen mattapinnan, joka soveltuu erityisesti perinteisiin tiloihin. Luonnonöljyllä käsitellyllä lattialla on UV-kovetettua öljyvahalattiaa lyhyempi huoltoväli, joten sen hoitaminen tasaisin väliajoin on tärkeää.

Pinnan käsittely- ja työstötavasta riippumatta lattia pysyy hyvässä kunnossa vuosikymmeniä, kunhan se asennetaan ja hoidetaan oikeaoppisesti.

Puulattioiden ja parkettien huolto

Puulattian viikottainen hoito on helppoa: lattia kannattaa pyyhkiä nihkeällä mopilla 1-2 viikon välein. Pesuaineena tulee käyttää pinnoitukselle soveltuvia pesuaineita: öljytylle tai öljyvahatulle lattialle vain öljysaippuaa, lakatulle pinnalle soveltuvat öljysaippuan lisäksi myös parkettipesuaineet.

Käyttökestävyyden kannalta olennaista on saada pidettyä lattian pinnoite hyvässä kunnossa. Hiekka ja pöly ovat kovimmin pintaa kuluttavia ja siksi säännöllinen käytön mukainen siivous on tärkeimmässä roolissa. Toisaalta siivouksessa käytettävät väärät aineet saattavat pilata pinnoitteen.

Lakattu lattia voidaan pesemisen lisäksi hioa ja lakata tarvittaessa uudestaan. Normaalin moppauksen lisäksi lattia voidaan ns. syväpuhdistaa koneellisesti.

Öljytty tai öljyvahattu lattia on mahdollista myös hoitoöljytä tarpeen mukaan. Menetelmä on hiontaa ja uutta pintakäsittelyä kevyempi, mutta vaatii tilan tyhjentämisen siistin lopputuloksen saavuttamiseksi.

parkettien huolto
Call Now Button