ONNISTUNUT PUULATTIAN JA PARKETIN ASENNUS

Ennen parketin asennusta

Onnistunut parkettiasennus edellyttää huolellisuutta ja laadukasta työmaajohtoa. Uudisrakentajan kannattaakin varmistaa vastaavan työnjohtajan osaaminen hankkeessaan. 

Remointoija taas saa Floordecorilta ammattilaisohjeet onnistuneen lattia-asennuksen toteuttamiseksi. 

Ennen lattia-asennuksen aloittamista on huomioitava seuraavat asiat

  • asennustilassa on tehty muut työvaiheet valmiiksi ja aluslattia on siivottu liasta ja irtoroskasta
  • asennustila on rauhoitettu lattia-asennusta varten
  • saneerauskohteissa on tehty tarvittavat haitta-ainekartoitukset (asbesti, kreosootti ym.) 
  • uusista kiviainespohjaisista tai tarpeen mukaan muista aluslattioista on tehty asianmukainen lattian kosteusmittaus RT-ohjeen mukaisella menetelmällä.
 
Aluslattian on oltava riittävän luja, vakaa ja tasainen. 
 
Saat Floordecorilta vinkit ja ohjeet onnistuneen parkettiasennuksen toteuttamiseksi
parketin asennus vanerit

Hyvälaatuinen aluslattia on onnistuneen parkettiasennuksen perusedellytys

Kosteuden vääntämä parkettilauta

Parketin asennus betonilattian päälle onnistuu useimmilla kerroksellisilla parkettilaaduilla eikä väliin tarvita erillistä kevykerrosta. 

Massiivipuulattian asennus taas on tehtävä aina puulevypohjaiselle aluslattialle, ellei valmistaja ohjeessaan määritä tuotteen sopivat asennettavaksi suoraan valetulle aluslattialle. 

Aluslattialevy voi olla lastulevyä tai laadukasta koivuvaneria. Lisäksi on saatavilla synteettisiä. aluslattialevyjä. Lue lisää parkettiasennuksen oheistarvikkeista.

 

Aluslattian on oltava

  1. kuiva materiaalista riippumatta. Tämä on erityisen tärkeää liimatuissa parketeissa, koska liima korkkaa helposti irti ja puumateriaali vääntyy, mikäli ne altistuvat aluslattiasta nousevalle kosteudelle. (Viereisessä kuvassa alustaan liimattu, paikalla hiottu ja öljyvahattu parketti, joka on kosteuden takia alkanut hammastamaan.) Myös uivana asennettuihin lattioihin kosteus voi aiheuttaa materiaalin rakenteeseen pysyviä muutoksia.

  2. tasainen ja suora: kahden metrin matkalla saa olla enintään 2-3 mm heitto tasaisuudessa riippuen asennettavan parketin mallista. Kannattaa muistaa, että tasainen ja suorassa oleva lattia ovat kaksi eri asiaa. Erityisesti kalanruotoladontaa ja muita designparketteja tai erikoispitkiä ja leveitä lankkuja asentaessa tasaisuus on kriittisen tärkeää. Mitä tasaisempi aluslattia, sen parempi lopputulos.
  3. vakaa ja luja, aluslattia ei saa notkua tai liikkua. Siksi puu- ja kipsilevyrunkoisten alustojen lujuus on varmistettava ennen asennusta. Valettu lattia ei notku, mutta parkettiasennukseen valmistauduttaessa on aluslattian lujuus arvioitava ja tarvittaessa testattava.
 

Blogissamme kerrotaan kuinka onnistunut lattia-asennus tehdään. Annamme myös asennusohjeita myymälöissämme Helsingissä Fabianinkadulla ja Vantaalla Tammistossa.

    Minulla on asiaa parketin asennukseen liittyen

    Otamme yhteyttä mahdollisimman pian

    Parketin asennus uivana (kelluvana)

    Yleisin tapa toteuttaa parkettiasennus kelluvana (uivana), mikäli valmistajan asennusohje sen mahdollistaa. Tyypillisimmin uivana asennettava parketti on lankkuparketti tai 2-3-sauvainen parketti.

    Uivana asennettu parketti lepää vapaasti alustan päällä. Asennustapa on alustaan liimattuun verrattuna nopeampi, edullisempi ja vähemmän herkkä virheille. 

    Uiva parkettilattian asennus tehdään joko lukkopontilla tai liimaamalla lankut toisiinsa ponteista kiinni (liimapontti).

    Ponttien liimaaminen ehkäisee mahdollista narinaa ja perinteistä liimaponttia voidaankin kutsua narisemattomaksi pontiksi. 

    Lukkoponttiparketin asennus on taas helppoa ja nopeaa ja onnistuu kokemattomammaltakin asentajalta.

    Puu elää olosuhteiden mukaan ja uivana asennettavan parketin kuuluukin liikkua vapaasti olosuhteiden mukaan. Asennettaessa uivana on jätettävä 8-10 metrin välein liikuntasaumarako, joka voidaan viimeistellä T-listalla. 

    Uivan parketin liikuntasauma voidaan tehdä esimerkiksi oviaukkojen kohdalle. Lisäksi on jätettävä riittävät liikuntavarat kiinteisiin rakenteisiin nähden.

    Listojen (jalkalistat ja T-listat) tehtävä on sekä peittää liikuntasaumarako että painaa parkettia aluslattiaa vasten.

    Uivana asennettu lukkoponttilattia voidaan halutessa purkaa ja siirtää uuteen paikkaan. Esimerkiksi myymälän sisustamiseen käytettyä parkettia voidaan siirtää toimitilan siirtyessä uuteen paikkaan.

    tee-se-itse palvelu

    Puulattian asennus alustaan liimaamalla

    parketin asennus alustaan liimaamalla

    Laadukkain lopputulos saadaan aikaiseksi liimaamalla parketti kiinni aluslattiaan. Alustaan liimattu parketti ei notku eikä kopise ja on kävelytuntumaltaan massiivipuulattiamainen.

    Kalanruotoparketin asennus suositellaan tehtävän muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta aina alustaan liimaamalla. 

    Alustaan liimaus tapahtuu yksinkertaisesti laittamalla alustaan liimaa ja painamalla lattian puumateriaali siihen kiinni. Leveimmät lankkuparketit tulee aina asentaa alustaan liimaamalla.

    Alustaan liimattaessa on käytettävä riittävästi painoja liiman kuivumisaikana (väh. 4 x 20 kg / m2; SisäRYL 2013: Parkettityöt) ja lattialla liikkumista tulee kuivumisaikana välttää.

    Liima levitetään lattiaan (ei parkettilautaan) liimavalmistajan ohjeen mukaisella liimakammalla. Liiman valinnassa tulee ottaa huomioon asennettavan tuotteen koko ja rakenne.

    Alustaan liimaus mahdollistaa suurtenkin pinta-alojen asentamisen ilman liikuntasaumoja sekä esimerkiksi listattoman asennuksen. Alustaan kiinnitettynä puu ei pääse elämään samalla tavalla kuin uivassa asennuksessa, eikä sille näin ollen tarvitse jättää isoa liikkumavaraa. 

    Liimaus luo myös erilaisen askelkokemuksen: askelääni on käyttäjälle hiljaisempi.

    Ympäripontatun lattialaudan asennus (l. lankkulattian asennus) liimaamalla kannattaa antaa kokeneen ammattilaisen tehtäväksi.

    Käyttövalmiin puulattian asennus

    Käyttövalmis parketti tarkoittaa, että parketin asennuksen jälkeen se on välittömästi käytettävissä ja tila sisustettavissa.

    Floordecorilta saa parketin lisäksi myös massiivipuulattioita käyttövalmiina. Tehtaalla viimeistely parketti voidaan hioa tai harjata eri vahvuisilla harjauksilla. Erikoistuneimmat valmistajat tarjoavat myös monia muita pinnan työstön vaihtoehtoja. 

    Tehtaalla öljytyt lattiat ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta käyttövalmiita, mutta lattian kulutuskestävyyttä parantaa asennuksen jälkeen tehtävä hoitoöljyäminen.

    Puulattian hionta ja pintakäsittely

    parketin hionta ja pintakäsittely

    Mikäli puulattiasta halutaan täysin tasainen, kannattaa hankkia käsittelemätön tehdasvalmisteinen massiivipuulankku ja toteuttaa puulattian pintakäsittely asennuksen jälkeen työmaalla.

    Lattia voidaan pintakäsitellä lakkaamalla tai öljyvahaamalla. Jälkikäsittelyssä työmaalla on pidettävä huoli siitä, että pinnoite saa kuivua rauhassa. Käsittelykertoja tarvitaan tyypillisesti 2-3. 

    Parketin lakkaus on perinteinen tapa käsitellä ja suojata puulattia. Parketin öljyäminen on nostanut suosiotaan viime vuosina öljyjen kehityttyä. 

    Nykyisin löytyy myös vaihtoehtoja, joissa puuvalmis puulattia ensin öljytään ja sen jälkeen voidaan tarvittaessa lakata.

    Usein vuorokauden päästä lattialla voi kulkea jo varovasti ja kahden vuorokauden kuluttua alueelle saa kantaa kevyitä huonekaluja. 

    Raskaiden huonekalujen suhteen on hyvä odottaa muutama päivä. Pinnoitteen on kuitenkin parasta antaa kuivua rauhassa, jotta lopputulos onnistuu varmasti.

     

    TYYPILLISET ASENNUKSEN SUDENKUOPAT

    • Väärä asennusajankohta: Lattian asennus tulisi aina ajoittaa työmaan viimeisimpiin vaiheisiin. Kosteus ja pöly ovat puulattialle myrkkyä ja monet rakennusvaiheet kuten tasoitus, hionta, maalaus, laatoitus jne. ovat riskejä puulattialle.
    • Heikkolaatuinen aluslattia: Aluslattian kuivuuden varmistaminen asianmukaisella menetelmällä, suoruus ja vakaus ovat olennaisia onnistuneelle lattia-asennukselle. Betonin kuivumista arvioitaessa kannattaa kiinnittää huomiota lämmityksen lisäksi myös ilmanvaihtoon. Kostean ilman poisto nopeuttaa betonin kuivumista.
    • Monta työvaihetta samaan aikaan: Asennustila tulisi myös rauhoittaa lattia-asennukselle. Varsinkin asennettaessa liimaamalla tulisi tilaan saada täysi työrauha kestävän lopputuloksen saavuttamiseksi.
    • Lattialämmityksen väärä käyttötapa: Lattialämmitystä tulee käyttää oikeaoppisesti. Järjestelmän voi laittaa maksimiteholle (tilanne huomioiden) pari päivää ennen parkettiasennuksen aloitusta ja laskea lämpö ennen aloitusta alle 20 asteeseen. Mikäli asennettu parketti suojataan kauttaaltaan, tulee varmistaa että lattialämmitys ei pääse nostamaan lämpötilaa suojan (=eristeen) alla yli 27 celsiusasteen.  
    • Pistekuormat parketin päällä: Parkettia ei asenneta kiintokalusteen alle. Myöskään muun raskaan kalusteen alle ei kannata laittaa parkettia, erityisesti silloin kuin parketti asennetaan uivana. Uivan parketin on voitava liikkua ja elää olosuhteiden mukaan. Suuri pistekuorma (n. 200-250 kg tai enemmän) estää tätä liikettä. Tämä voi aiheuttaa ongelmia jossakin muussa kohdassa parkettia.

    Lue seuraavaksi tietoa parkettien ja puulattioiden hoidosta ja huollosta

    Hienoa, nyt tiedät paljon asioita puulattioiden asentamisesta. Lopuksi suosittelemme tutustumaan puulattioiden oikeaoppiseen ylläpitoon, lattioiden hoitoon ja huoltoon.

    Parketin huolto
    Call Now Button