KALANRUOTOPARKETTI ON PERINTEINEN LADONTAMALLI

Mitä kannattaa ottaa huomioon hankittaessa kalanruotolattiaa?

Kalanruotoparketti on erittäin klassinen lattiakuvio. Kalanruotoladontaa on käytetty vanhoissa arvokiinteistöissä jo satojen vuosien ajan. 

Kalanruodon hankinta- ja asennushinta ovat tavallista lautaparkettia kalliimpia.

Liimattaessa tuote alustaan on myös huomioitava, että mahdollisten virheiden korjaaminen on huomattavasti hankalampaa kuin uivana asennettavassa lankkuparketissa.

Perinteiset kalanruotoparketit (herringbone patterned hard wood floor) ovat nousseet todella suosituiksi viime vuosina. Nykytrendin mukaisesti tarjolla on monenlaista kokoa. Kapeimmat ovat 50 mm leveä ja leveä kalanruoto jopa 300 mm (”valaanruoto”).

Kalanruotoladonnan ulkonäköön vaikuttaa keskeisimmin tuotteen leveys ja pituus. Yleisimmin parkettilaudan pituus on 5 tai 6 kertaa laudan leveys. 

Markkinoilta löytyy muitakin mittasuhteita. Myös puulajitelma vaikuttaa lopputulokseen eli kuinka paljon puussa sallitaan oksia ja puun syykuvion muodostamia värivaihteluita.

Kalanruotoparketeissa on useimmiten viisteet 4 sivulla. Mikäli halutaan toteuttaa viisteetön kalanruotolattia, on parketti asennettava puuvalmiina ja hiottava ja käsiteltävä asennuspaikalla. 

Poikkeuksena tähän on uutuustuote, Bjelinin 69x345mm kokoinen kalanruoto, jossa on lukkopontti.

Lue lisää blogistamme mistä parketin hinta muodostuu.

Floordecorilla on Suomen kattavin kalanruotoparkettien mallisto esillä  myymälöistämme Helsingissä Fabianinkadulla ja Vantaalla Tammistossa. Annamme mukaan myös mallipaloja tai toimitamme ne postitse.

606c18134dd2326007 1 scaled e1633506798320
Kalanruotoparketti

Kalanruotoparkettia hankkivan muistilista:

 • Valitse laadukas tuote juuri sinulle sopivalla pintakäsittelyllä (lakattu tai öljytty)
 • Kiinnitä huomiota asennustapaan
 • Varmista, että asentajallasi on kokemusta kalanruotoladonnan asennuksesta esim. referenssein
 • Valmistele asennuskohde (mm. tilan puhtaus, suhteellisen kosteuden taso aluslattiassa ja ilmassa jne.) ja huomioi oikea työjärjestys
 • Suunnittele liikuntasaumakatkot ym. yksityskohdat valmistajan ohjeen mukaisesti 
 • Käytä laadukkaita ja tuotteelle sopivia asennuksen oheistarvikkeita

 

Saat Floordecorilta tarvittaessa vinkit onnistuneeseen asennukseen vaikka tästä tiivistä ohjeesta

Saat myös hankittua näyttävät jalkalistat maalattuna tarvittaessa seinän tai parketin sävyyn sekä kynnykset ja T-listat sävytettynä

  Haluan keskustella parkettivalinnastani

  Otamme yhteyttä mahdollisimman pian

  AJANVARAUS

  Varaa aika suunnittelutapaamiseen myymälässämme Fabianinkadulla Helsingissä tai Tammistossa Vantaalla
  ajanvaraus

  Kalanruotoparketin asennus

  Kuvioparketin asennus kannattaa antaa kokeneen parkettiasentajan tehtäväksi. Asennus on suoraa ladontaa huomattavasti hitaampaa ja siistin lopputuloksen saavuttamiseksi asennuskokemuksesta on paljon hyötyä. 

  Laadukas asennus tekee lattiasta näyttävän ja elegantin

  Kalanruotokuviossa lattiapinta muodostuu isosta määrästä moneen suuntaan olevia puukappaleita, jotka elävät olosuhteiden mukaan. Varsinkin kuiva sisäilma aiheuttaa parketin rakenteelle haasteita, mikäli se on asennettu uivana.

  Floordecorilta saat ohjeet ja vinkit sekä lattiaremonttiin että uudisrakennuksen parkettiasennukseen.

  Tavallisen kalanruotoladonnan lisäksi voidaan liimapontillisesta (alustaan liimattavasta) kalanruodosta tehdä tuplakalanruoto, jossa “ruoto” muodostuu yhden laudan sijaan kahdesta laudasta.

  Kalanruotoparketin asennus

  Kalanruotoparkettien asennusvideoita

  Video: Innofloor

  Video: Bjelin

  Kalanruotoparketin asennuksen vinkit

  • Aluslattian tulee olla tasainen, kuiva, luja ja vakaa. Tuotteen takuu ei kata ongelmia, jotka aiheutuvat aluslattiasta.
  • Suosittelemme kalanruotoa asennettavaksi aina alustaan liimaamalla. Alustaan kauttaaltaan kiinni liimattava kalanruoto on taatusti hiljainen ja sen ansiosta lattia ei narise.. 
  • Iso kalanruoto (yli 120 mm) on aina asennettava liimaamalla alustaan laadukkaan lopputuloksen saavuttamiseksi.
  • Lukkopontilla uivana asennettava kalanruoto on herkkä narinaongelmille. 
  • Kalanruotoparketti asennetaan useimmiten ”valoa vasten” eli lattian pinnalle muodostuvan ”nuolen” kärki osoittaa valon lähdettä kohden. 
  • Kalanruoto voidaan asentaa myös tilan pisimmän sivun suuntaisesti tai harvinaisemmin myös seinien kanssa samaan suuntaan. Asennussuunnalla on iso vaikutus lopputulokseen.
   

  Lue lisää onnistuneesta puulattia-asennuksesta

  Floordecor kalanruotoparkettien mallisto

  B:Hard kovapuu kalanruoto

  Floordecorilta löydät oman tuotemerkkimme kalanruotoparkettien lisäksi WOODLifen ja Hakwoodin monipuoliset kalanruotoparkettien vaihtoehdot ja massiivipuiset kalanruotolattiat. Koko-, puulaji- ja lajitelmavaihtoehtoja löytyy siis runsaasti.

  Floordecorin oman tuotemerkin tammikalanruoto on kooltaan 100×600 mm tai 100×700 mm. Tuotteen pinta on sileä ja kevyesti harjattu ja siinä on mikroviisteet 4 sivulla. 

  Matta öljyvaha viimeistelee pinnan elegantisti. Valmistaalle myönnetyn M1 sisäilmaluokituksen ansiosta parketin pinnasta ei haihdu sisäilmaan haitallisia emissioita. 

  Valtaosassa Floordecor kalanruotoparkettien lajitelmassa ei sallita vaalean pintapuun (läskin) aiheuttamia vaaleita raitoja.

  Lisäksi mallistosta löytyy perinteisemmän kokoinen 70×470 mm mattalakattu vaalea edullinen kalanruotoparketti. Tämä tammiparketti on viisteetön ja siinä on 4 mm harjattu pinta.

  Floordecorin mallistosta löytyy lisäksi B:Hard ja Bjelin kovapuulattiaa kalanruotoladonnalla kahdessa koossa. 

  Kovetettu tammi on erittäin mittatarkka, lukkopontillinen kalanruoto ja se voidaan asentaa uivana. Rakenteensa ansiosta se elää vähemmän ja se tekee myös asennuksesta helpon. Lue lisää kovapuulattioista. 

  Keskeisenä erona parkettiin on B:Hard kalanruodon ohut pintaviilu, jonka voima on parketin kulutuspintaa pienempi. Kovapuulattia on kestävyytensä ansiosta erinomainen vaihtoehto myös julkisiin tiloihin.

  Tilaa mallipalat Floordecorin kalanruotoparketeista ja tutustu myös kalanruotoparkettien tarjouksiimme verkkokaupassamme

  Verkkokauppa

  ALE

  Kalanruotoparketit

  Asennuspalvelut

  Call Now Button