Lankkuparketti on ajaton ja tyylikäs lattiavalinta

Lankkuparketeiksi kutsutaan 1-sauvaisia puupintaisia lattiamateriaaleja. Floordecorin valikoimasta löytyy runsas valikoima erilaisia vaihtoehtoja.

Vallitseva sisustustyyli on ottanut 1-sauvaiset parketit nopealla aikataululla omakseen. Laadukas parketti on kestävä ja tyylikäs, ajatonta sisustusta arvostavalle monenlaisen käyttöympäristöön: kotiin, toimistoon, ravintolaan, myymälään jne.

Kysy meiltä myös vinkkejä asennukseen tai tarjousta laadukkaasta asennuspalvelustamme.

Näyttävä puulattia

Lankkumallisella parketilla saadaan toteutettua näyttävä puulattia. Lankkuparkettien leveydet ovat alkavat tyypillisesti 138 millimetristä ja saatavana on leveyksiä aina 380 mm saakka.

Puulajit ovat tyypillisesti tammi, saarni, lehtikuusi ja mänty. Kuusi on nostanut suosiotaan viime aikoina yhä enemmän.

Lue lisää yleistietoa parketeista.

Parkettihankintaa tehtäessä puulajin valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, koska se vaikuttaa erittäin paljon lattian kestävyyteen ja sitä kautta käytettävyyteen. 

Lankkuparketin ulkonäköön vaikuttaa olennaisesti myös puulajitelma eli kuinka paljon laudassa sallitaan oksia ja värivaihteluita. 

Perinteinen 3-sauvainen lautaparketti on 1-sauvaiseen verrattuna edullisempi, mutta lankkuparketilla tilan sisustuksellinen ilme muuttuu lajitelmasta riippumatta rauhallisemmaksi, kun lattian kirjavuus vähenee. 

Lankkuparketin hinta on korkeampi, mitä leveämpi ja siistimpi puulajitelma halutaan. Kotimainen parketti on myös usein kalliimpi kuin tuontiparketti. 

Lankkuparketissa voi olla viisteet joko pelkästään pitkillä sivuilla tai laudat voivat olla ilman viisteitä. Viisteellä häivytetään pintakerroksen elämisestä syntyviä rakoja ja lattialautojen pieniä paksuuseroja.

Tammiparketti on tällä hetkellä ylivoimaisesti suosituin puulattiatuote ja siten sen hinta ja saatavuus ovat parhaimmat. 

Lankkuparketti tammi

Edullinen parketti voi olla myös laadukas

Lankkuparketti tammi

Lankkuparketiksi kutsutaan yleisesti lattiatuotetta, joiden pintapuu on valmistettu yhdestä säleeseestä ja pinnan vahvuus on yli 2,5 mm. Pinnan paksuus on kuitenkin vain yksi tekijä arvioitaessa tuotteen laatua.

Parkettien valmistuksessa käytettävä runkomateriaali tulee ottaa huomioon vertailtaessa tuotteen laatua. Runkomateriaali vaikuttaa olennaisimmin lattiamateriaalin elämiseen olosuhteiden mukaan (ilman suhteellinen kosteus, RH%).

Tyypillinen visuaalinen ongelma on ns. peilaus eli parketin pinta aaltoilee ja se näkyy erityisesti valoa vasten. Perinteisissä 3-sauvaisissa parketeissa peilaus ei usein tule näkyväksi pinnan elävyyden takia.

Rakenteiden erot

 • Koivuvanerirunkoiset kestävät hyvin olosuhteiden vaihtelua
  • vaneri on tosin hyvin jäykkä materiaali ja siksi aluslattian on oltava riittävän tasainen
 • Havusälerunko on edullinen ja laadukkaasti toteutettuna toimii erinomaisesti
  • haasteena voi olla em. peilaus
 • Kovalevy eli hdf runko on myös edullinen. Useimmissa parketeissa käytettävä hdf kestää hyvin myös kosteutta.
 •  

Korkea hinta ei ole aina laadun tae vaan olennaista on valita tuote, joka on valmistettu laadukkaista raaka-aineista. 

Lankkuparkettien hinnat alkavat noin 50 eurosta per neliö. Kalleimmat vaihtoehdot voivat maksaa yli 200 euroa per neliö. 

Parketin asennus uivana vai liimattuna?

Useimmat markkinoilla myytävät parkettilattiat on varustettu lukkopontilla ja ne voidaan asentaa uivana tai alustaan liimattuna. 

Lukkopontilla varustettu lattia on helppo asentaa myös itse. Tehtäessä parketin asennus uivana tulee erityistä huomiota kiinnittää liikuntasaumoihin. Näin parkettilattia voi elää olosuhteiden mukaan eikä se puristu kiinni kiinteisiin rakenteisiin, kuten seiniin tai kiintokalusteisiin. 

Uivana asennettavaa parkettia ei saa asentaa keittiökalusteiden alle.

Asennettaessa parketti alustaan liimaamalla voidaan toteuttaa suurempia yhteneväisiä pintoja. Liimaus alustaan vaikuttaa myös kävelytuntumaan.

Lattia-asennusta suunniteltaessa kannattaa asennussuunta valita valon suuntaisesti. Parketit kannattaa säilyttää avaamattomissa pakkauksissa ja poistaa kääreet vasta, kun lattiaa tosiasiallisesti asennetaan.

Ennen parketin asennusta kannattaa huolehtia aluslattiasta seuraavat asiat kuntoon

 • aluslattian on oltava tasainen – max. 3 mm heitto 2 metrin matkalla
 • aluslattian on oltava kuiva, kosteusmittaus RT-ohjeen mukaisella menetelmällä
 • aluslattian on oltava luja ja vakaa, erityisesti liimattaessa parketti alustaan
 

 Lataa laatimamme asennuksen yleisohje.

Floordecorin lankkuparkettimallisto

260 mm oak Sel Nat Estreme White Too 2

Floordecorilta löydät laajan lankkuparkettimalliston. Tuotteissa on sekä lukkopontillisiä uivana asennettavia että alustaan liimattavia vaihtoehtoja.

Leveydet ovat 138 mm, 160 mm, 180 mm, 190 mm, 204 mm ja 240 mm. 

Floordecor parkettien peruslajitelma on vähäoksainen Select & Classic ja lautojen välillä sallitaan vähäistä värivaihtelua.

Lisäksi lajitelmia löytyy siististä oksattomasta ja tasasävyisestä select lajitelmasta rustiikkiseen eli oksaiseen ja voimakasta luonnollista sävyvaihtelua sisältävään lajitelmaan. 

Kulutuspinnan paksuus on valtaosassa tuotteista 3,2 mm ja runkomateriaalina sekä havusäle että hdf.

Floordecorin valikoimasta löytyy runsaasti myös muita lankkuparkettivaihtoehtoja: löydät oman tuotemerkkimme lankkuparkettien lisäksi mm. hollantilaisen WOODLifen näyttävät kaksikerrosparketit ja tanskalaisen Hørning parketin massiivipuulattiat.

Lankkuparkettitarjoukset

Annamme maksutta vertailutietoa eri vaihtoehdoista, jotta sinä löydät juuri sinulle sopivimman parkettilattian. Tutustu myös ajankohtaisiin tarjouksiimme.

Lattiahankinnan ollessa ajankohtainen kannattaa ehdottomasti olla meihin yhteydessä ja pyytää tarjousta. 

Call Now Button
Avaa keskustelu
Tarvitsetko apua?
Moikka! Kuinka voimme olla avuksi?