Valikoi unelmiesi parketti huolella

Lattia on suurin näkyvä pinta kodissasi, joten lattiamateriaalin valinnalla on suuri vaikutus kodin tunnelmaan. 

Haluatko lattiasi olevan synteettistä laminaattia vai luonnollista puuta? Parketti on ylellinen, kestävä ja tyylikäs valinta kodin lattiaksi. Lattia määrittää joka tapauksessa muun sisustuksen ja sen muokattavuuden. 

Puulaji, puulajitelma ja väri ovat asioita, jotka täytyy ottaa huomioon parkettilattiaa valittaessa. Näiden lisäksi lattian ladontamalli on olennainen kokonaisuuden kannalta. 

Erilaiset lattiamateriaalit kestävät eri tavalla kulutusta. Vaikkakin laminaatti tai vinyylilattia eli PVC kestää käyttöä paremmin, on aidosta puusta valmistettu parkettilattia aivan eri tuntuinen; lämmin ja kodikas. Parketti on käytännössä lähes yhtä helppo asentaa kuin laminaatti. 

Haluamme helpottaa valintaasi kertomalla erilaisista vaihtoehdoista, joista muodostuu lopulta tarpeidesi mukainen kokonaisuus. Unelmien parkettilattia on mahdollista saavuttaa!

Puulajin valinta

Parketteja valmistetaan tyypillisesti seuraavista puulajiesta:

 • tammi
 • saarni
 • mänty
 • lehtikuusi
 • douglaskuusi
 • kuusi
 • koivu
 • pähkinäpuu
 • merbau
 • vaahtera
 • pyökki

 

Tammi ja saarni ovat näistä kulutuskestävimpiä parkettimateriaaleja. 

Tammi on yleisin lattiaksi valittava puulaji sen kovan ja kestävän ominaisuuden vuoksi, mutta myös sen luonnollisen kuvion vuoksi, joka on silmää miellyttävä. Tammiparketti on kestävä ja helppohoitoinen ja siksi käytännöllinen valinta, joka yhdistyy tyylikkäästi muuhun sisustukseen.

Saarni on ominaisuuksiltaan hyvin samankaltainen. Saarni tyypillisesti muodostaa kaunista kuviota tummempi sävyisen ja selkeärajaisen sydänpuun leikkiessä vaaleamman puuosan kanssa. Saarniparketti on kaunis ja mielenkiintoinen. 

Merbau oli ennen sävytysten yleistymistä suosittu tumma puulaji. Nykyisin merbauta ei juuri enää käytetä. 

Pähkinä on kaunis tumma puulaji, mutta hyvin käytössä hyvin harvinainen.

Lehtikuusi ja douglaskuusi ovat olleet viime vuosina suosittuja. Douglaskuusesta on saatavana nykysin myös parkettirakenteisia perinteisen Dinesen massiivilankun lisäksi.

Kotimaisesta kuusesta ja männystä valmistetaan lähinnä artesaaniparketteja. Koivuparkettuien suosio on hiipunut sen keltaisuuden takia.

Artesaanilattiat valmistetaan asiakaskohtaisesti pintapuun hankinnasta ja kuivaamisesta lähtien. Tämän kaltainen aidosta puusta yksilöllinen parketin valmistus tekee parkettilattiasta vielä erityisemmän ja arvokkaamman.

Saarni select nature

Puulajitelman valinta

Tammiparketti select
Tammi Select
Tammiparketti Classic
Tammi Classic
Tammiparketti Rustic
Tammi Rustic

Puulajitelma kertoo puun oksaisuudesta ja värivaihtelusta. Lajitelmat ovat nimetty kuvaamaan ulkonäön ominaisuuksia. Lajitelma määrittää kuinka paljon ”luonnollista virhettä” sallitaan lattiamateriaalisssa näkyvän. 

Lajitelma vaikuttaa lattian hintaan olennaisesti — ns. valikoidumpi puuaines on luonnollisestikin kalliimpaa, koska ulkonäölliset laatuvaatimukset ovat korkeammat.

Tässä yleisimmät puulajitelmat selitettyinä helpottamaan valintaasi.

 • Select on hyvin elegantti ja hillitty, se on lähes oksaton ja tasavärinen, tarkoin valittu puulajitelma. Se sopii tyyliteltyihin tiloihin ja minimalistiseen sisustukseen.
 • Classic-lajitelma sallii jonkin verran oksaisuutta, pieniä kitillä tehtyjä puun paikkauksia ja puun luonnollisen värivaihtelun. Kyseessä on puulajitelmien kultainen keskitie, varma valinta.
 • Rustic on nimensä mukaan sallivampi oksaisuudelle, halkeamille ja värivaihtelulle. Esimerkiksi kaunis oksainen tammiparketti yhdistyy tyylikkäästi muuhun sisustukseen. Se on luonnollinen ja sen vuoksi myös kodikkaaksi mielletty.

 

Lajitelman valinta on – kuten muutkin valinnat – makukysymyksiä. Valinnassa on kuitenkin hyvä ottaa huomioon tila ja haluttu lopullinen parketin värisävy.

Värisävyn valinta

Lattian sävyissä on tällä hetkellä vallalla kaksi trendiä: valkolakkaus ja tummat lattiat. Eli kyseessä on kaksi ääripäätä. Kysymys kuuluu, haluatko tumman vai vaalean lattian?

Valkolakattu parketti on raikas, valoisa ja helppo valinta. Pienissä tiloissa valkolakkaus toimii avartavana tekijänä, suuressa tilassa korostamaan avaruuden tuntua.

Nousevana trendinä kuitenkin tällä hetkellä pidetään tummia parkettisävyjä. Tumma lattia antaa tilaan miellyttävää dramatiikkaa, syvyyttä ja lämpöä eli kodikkuutta.

Harkittavana on myös se, haluaako lattian kiiltävä- vai mattapintaisena. Mattalakkaukset ovat yleistyneet ja ovat nykyisin suositumpia kuin kiiltävät.

Lattian lopulliseen väriin vaikuttaa puulaji, puulajitelma, pintakäsittely ja sävytys.

140 220 mm oak Mill Run DEEP Down Brown 2
DEEP Down mixed widths

Parketin ladonta ja parketin leveys

WOODLife designparketti chevron
Tammiparketti Natural Chevron Mindful

Ladontamallilla voi vaikuttaa hyvin paljon lattian ulkonäköön. Eri ladontamalleja miettiessä on hyvä ottaa huomioon, kuinka paljon haluaa parketissa erottuvan saumoja. 

Pienistä puupinnoista koostuvassa parketissa on enemmän saumoja kuin isoista puupinnoista koostuvassa parketissa. Pienten puupintojen valmistus on ekologisempaa, koska silloin voidaan käyttää puumateriaali tarkemmin.

Suora lankku voi olla leveydeltään 100-380 mm. Suoraa parkettia voi latoa myös eri levyisenä lattiaan, jolloin siitä saa heti tyylitellymmän ja sisustuksellisemman pinnan.

Kalanruotoparketti on perinteinen ladontamalli, joka on noussut nyt uudelleen suosituimmaksi parkettiladonnaksi. Lattian näköön vaikuttaa se, kuinka leveää puusäie parketissa on. Kalanruotoa voidaan tehdä kapeasta 50 mm jopa 300 mm leveään ”valaanruotoon”.

Chevron eli ranskalainen kalanruoto muistuttaa perinteistä kalanruotoa, mutta siinä laudan päät ovat vinot. Kalanruotoparketin asennuksessa otetaan huomioon myös tilaan tulevan valon suunta sekä tilan muoto, niin lattiasta saadaan paras mahdollinen sisustuselementti.

Näyttävät designparketit  eli kuvioparketit tai mosaiikkiparketit tekevät tilasta mielenkiintoisen ja näyttävän. Parketti voi olla ladottu hyvinkin mielikuvituksellisista paloista. Sovellusmahdollisuuksia löytyy paljon. 

Designparkettien valmistaminen vaatii aikaa ja asennusta ei suositella tehtävän itse vaan kokeneen ammattilaisen toimesta. Designparketti on ekologinen valinta tehokkaan puumateriaalin käytön vuoksi.

Parketin valinnan viimeistely

Olet nyt tutustunut parketin valintakriteereihin. Kuten aiemmin totesimme, lattia on suurin sisustuksellinen pinta. On hyvä harkita tarkkaan, millaiselta haluaisit lattiasi näyttävän.

Parketti on nykyisillä valmistustavoilla, asennuksilla ja pintakäsittelyillä kestävä valinta, huolimatta siitä millainen käyttö lattiaan kohdistuu. Voit rauhassa keskittyä parkettilattian ulkonäköön ja toteuttaa kotiisi elämää kestävän, näyttävän ja makuusi sopivan lattian.

Sen lisäksi on hyvä miettiä, miltä haluat lattiasi tuntuvan ja miten olet valmis hoitamaan parkettiasi. Parketin käyttömukavuuteen vaikuttaa pinnan käsittely ja asennus, mutta ne ovatkin jo eri artikkelin aiheita.

Valinnoissa Floordecor on tukenasi. Ammattilaiset auttavat valikoimaan juuri sinun ja lattiasi tarpeisiin sopivan kokonaisuuden. 

Vantaan myymälässämme ja Helsingin keskustan show roomissa on näytteillä erittäin laaja mallisto parkettimalleja ja värisävyjä. Meillä on nähtävillä myös isoin valikoima kalanruotomalleja. Varaa jo nyt tutustumisaika kalenterista.

Toteutamme yhdessä kanssasi unelmasi upeasta parketista!

Puulattian valintaopas toimii apunasi miettiessäsi, mitä lattialtasi haluat. Siltä löytyy sinulle paras vaihtoehto. 

Floordecor parkettien ammattilainen

Floordecor parkettien ammattilainen – Helsingin show room Floordecor on parkettien ja puulattioiden ammattilainen, joka palvelee kahdessa toimipisteessä pääkaupunkiseudulla. Vantaan Tammiston myymälän lisäksi Floordecorilla on kattavan

Read More »
onnistunut parketin asennus

Miten onnistunut parketin asennus tehdään?

Miten onnistunut parketin asennus tehdään? Parketin tai muun puulattiamateriaalin asennuksen vaikeusaste riippuu todella paljon asennettavasta materiaalista ja asennustavasta. Kokosimme tähän artikkeliin lattia-asennuksen osa-alueet, jotka huomioimalla

Read More »
Tammiparketti kalanruoto Ivory 100x700

Valitse unelmiesi parketti huolella

Valikoi unelmiesi parketti huolella Lattia on suurin näkyvä pinta kodissasi, joten lattiamateriaalin valinnalla on suuri vaikutus kodin tunnelmaan.  Haluatko lattiasi olevan synteettistä laminaattia vai luonnollista

Read More »
lattiaremontti

Parketin asennus uivana vai liimattuna?

Parketin asennus uivana tai liimattuna Arviolta yli 90 % parketeista asennetaan uivana ja hyödyntäen lukkoponttia. Tämä on kuitenkin verrattain uusi asennustapa. Mosaiikkiparketteja asennettiin liimaamalla 1970-

Read More »
Parketin hinta

Mistä tekijöistä parketin hinta muodostuu?

Mistä tekijöistä parketin hinta muodostuu? Erilaisia parketteja löytyy vaihtoehtoina lukuisia määriä. Myös hintahaitari parketeissa on suuri: halvimmat lähtevät selvästi alle 30 eurosta per neliö kalliimpien

Read More »
Call Now Button
Avaa keskustelu
Tarvitsetko apua?
Moikka! Kuinka voimme olla avuksi?