VALIKOI UNELMIESI PARKETTI HUOLELLA - ME TOTEUTAMME SEN

Lattia on suurin näkyvä pinta kodissasi, joten lattiamateriaalin valinnalla on suuri vaikutus kodin tunnelmaan. 

Haluatko lattiasi olevan laminaattia vai parkettia? Parketti on ylellinen, kestävä ja tyylikäs valinta kodin lattiaksi. Lattia määrittää joka tapauksessa muun sisustuksen ja sen muokattavuuden. 

Puulaji, puulajitelma ja väri ovat asioita, jotka täytyy ottaa huomioon parkettilattiaa valittaessa. Näiden lisäksi lattian ladontamalli on olennainen kokonaisuuden kannalta. 

Erilaiset lattiamateriaalit kestävät eri tavalla kulutusta. Vaikkakin laminaatti kestää käyttöä paremmin, on aidosta puusta valmistettu parkettilattia aivan eri tuntuinen; lämmin ja kodikas. Parketti on käytännössä lähes yhtä helppo asentaa kuin laminaatti. 

Haluamme helpottaa valintaasi kertomalla erilaisista vaihtoehdoista, joista muodostuu lopulta tarpeidesi mukainen kokonaisuus. Unelmien parkettilattia on mahdollista saavuttaa!

Puulajin valinta

Tammi ja saarni ovat kestäviä parkettimateriaaleja. 

Tammi on yleisin lattiaksi valittava puulaji sen kovan ja kestävän ominaisuuden vuoksi, mutta myös sen luonnollisen kuvion vuoksi, joka on silmää miellyttävä ja vauriota peittävä. Tammiparketti on kestävä ja helppohoitoinen ja siksi käytännöllinen valinta, joka yhdistyy tyylikkäästi muuhun sisustukseen.

Saarni on ominaisuuksiltaan hyvin samankaltainen. Saarni tyypillisesti muodostaa kaunista kuviota tummempi sävyisen ja selkeärajaisen sydänpuun leikkiessä vaaleamman puuosan kanssa. Saarniparketti on kaunis ja mielenkiintoinen. 

Kotimaisesta kuusesta ja männystä valmistetaan artesaaniparketteja.

Artesaanilattiat valmistetaan asiakaskohtaisesti pintapuun hankinnasta ja kuivaamisesta lähtien. Tämän kaltainen aidosta puusta yksilöllinen parketin valmistus tekee parkettilattiasta vielä erityisemmän ja arvokkaamman.

Saarni select nature

Puulajitelman valinta

Puulajitelma kertoo puun oksaisuudesta ja värivaihtelusta. Lajitelmat ovat nimetty kuvaamaan ulkonäön ominaisuuksia. Lajitelma määrittää kuinka paljon ”luonnollista virhettä” sallitaan lattiamateriaalisssa näkyvän. 

Lajitelma vaikuttaa lattian hintaan olennaisesti — ns. valikoidumpi puuaines on luonnollisestikin kalliimpaa, koska ulkonäölliset laatuvaatimukset ovat korkeammat.

Tässä yleisimmät puulajitelmat selitettyinä helpottamaan valintaasi.

Select on hyvin elegantti ja hillitty, se on lähes oksaton ja tasavärinen, tarkoin valittu puulajitelma. Se sopii tyyliteltyihin tiloihin ja minimalistiseen sisustukseen.

Classic-lajitelma sallii jonkin verran oksaisuutta, pieniä kitillä tehtyjä puun paikkauksia ja puun luonnollisen värivaihtelun. Kyseessä on puulajitelmien kultainen keskitie, varma valinta.

Rustic on nimensä mukaan sallivampi oksaisuudelle, halkeamille ja värivaihtelulle. Esimerkiksi kaunis oksainen tammiparketti yhdistyy tyylikkäästi muuhun sisustukseen. Se on luonnollinen ja sen vuoksi myös kodikkaaksi mielletty.

Lajitelman valinta on – kuten muutkin valinnat – makukysymyksiä. Valinnassa on kuitenkin hyvä ottaa huomioon tila ja haluttu lopullinen parketin värisävy.

Tammiparketti select
Tammi Select
Tammiparketti Classic
Tammi Classic
Tammiparketti Rustic
Tammi Rustic

Värisävyn valinta

Lattian sävyissä on tällä hetkellä vallalla kaksi trendiä: valkolakkaus ja tummat lattiat. Eli kyseessä on kaksi ääripäätä. Kysymys kuuluu, haluatko tumman vai vaalean lattian?

Valkolakattu parketti on raikas, valoisa ja helppo valinta. Pienissä tiloissa valkolakkaus toimii avartavana tekijänä, suuressa tilassa korostamaan avaruuden tuntua.

Nousevana trendinä kuitenkin tällä hetkellä pidetään tummia parkettisävyjä. Tumma lattia antaa tilaan miellyttävää dramatiikkaa, syvyyttä ja lämpöä eli kodikkuutta.

Harkittavana on myös se, haluaako lattian kiiltävä- vai mattapintaisena. Mattalakkaukset ovat yleistyneet ja ovat nykyisin suositumpia kuin kiiltävät.

Lattian lopulliseen väriin vaikuttaa puulaji, puulajitelma, pintakäsittely ja sävytys.

140 220 mm oak Mill Run DEEP Down Brown 2
DEEP Down mixed widths

Ladonta ja parketin leveys

Ladontamallilla voi vaikuttaa hyvin paljon lattian ulkonäköön. Eri ladontamalleja miettiessä on hyvä ottaa huomioon, kuinka paljon haluaa parketissa erottuvan saumoja. 

Pienistä puupinnoista koostuvassa parketissa on enemmän saumoja kuin isoista puupinnoista koostuvassa parketissa. Pienten puupintojen valmistus on ekologisempaa, koska silloin voidaan käyttää puumateriaali tarkemmin.

Suora lankku voi olla leveydeltään 100-380 mm. Suoraa parkettia voi latoa myös eri levyisenä lattiaan, jolloin siitä saa heti tyylitellymmän ja sisustuksellisemman pinnan.

Kalanruotoparketti on perinteinen ladontamalli, joka on noussut nyt uudelleen suosituimmaksi parkettiladonnaksi. Lattian näköön vaikuttaa se, kuinka leveää puusäie parketissa on. Kalanruotoa voidaan tehdä kapeasta 50 mm jopa 300 mm leveään ”valaanruotoon”.

Chevron eli ranskalainen kalanruoto muistuttaa perinteistä kalanruotoa, mutta siinä laudan päät ovat vinot. Kalanruotoparketin asennuksessa otetaan huomioon myös tilaan tulevan valon suunta sekä tilan muoto, niin lattiasta saadaan paras mahdollinen sisustuselementti.

 

Näyttävät designparketit  eli kuvioparketit tai mosaiikkiparketit tekevät tilasta mielenkiintoisen ja näyttävän. Parketti voi olla ladottu hyvinkin mielikuvituksellisista paloista. Sovellusmahdollisuuksia löytyy paljon. 

On kuitenkin otettava huomioon, että tällaisen parketin valmistaminen vaatii aikaa ja asennusta ei suositella tehtävän itse vaan ammattilaisen toimesta. Designparketti on ekologinen valinta tehokkaan puumateriaalin käytön vuoksi.

WOODLife designparketti chevron
Tammiparketti Natural Chevron Mindful

Valinnan viimeistely

Olet saanut nyt apua valintakriteereihin parketin valinnassa. Kuten sanottua, lattia on suurin sisustuksellinen pinta. On hyvä harkita tarkkaan, millaiselta haluaisit lattiasi näyttävän.

Parketti on nykyisillä valmistustavoilla, asennuksilla ja pintakäsittelyillä kestävä valinta, huolimatta siitä millainen käyttö lattiaan kohdistuu. Voit rauhassa keskittyä parkettilattian ulkonäköön ja toteuttaa kotiisi elämää kestävän, näyttävän ja makuusi sopivan lattian.

Sen lisäksi on hyvä miettiä, miltä haluat lattiasi tuntuvan ja miten olet valmis hoitamaan parkettiasi. Parketin käyttömukavuuteen vaikuttaa pinnan käsittely ja asennus, mutta ne ovatkin jo eri artikkelin aiheita.

Valinnoissa Floordecor on tukenasi. Ammattilaiset auttavat valikoimaan juuri sinun ja lattiasi tarpeisiin sopivan kokonaisuuden. 

Vantaan myymälässämme ja Helsingin keskustan show roomissa on näytteillä erittäin laaja mallisto parkettimalleja ja värisävyjä. Meillä on nähtävillä myös isoin valikoima kalanruotomalleja. Varaa jo nyt tutustumisaika kalenterista.

Toteutamme yhdessä kanssasi unelmasi upeasta parketista!

Puulattian valintaopas toimii apunasi miettiessäsi, mitä lattialtasi haluat. Siltä löytyy sinulle paras vaihtoehto. 

Call Now Button
Avaa keskustelu
Tarvitsetko apua?
Moikka! Kuinka voimme olla avuksi?