Parketin asennus uivana tai liimattuna

Arviolta yli 90 % parketeista asennetaan uivana ja hyödyntäen lukkoponttia. Tämä on kuitenkin verrattain uusi asennustapa. Mosaiikkiparketteja asennettiin liimaamalla 1970- ja 1980-luvuilla isoja määriä. Lautaparkettia taas asennettiin liimaamalla pontista uivana.

Tässä artikkelissa haluamme kertoa, mikä ero parketin asennustavoilla on käytännössä.

Lukkopontti ja liimapontti

askeläänieristematto Damtec

Parketin ponttimalleja (kiinnitys tapa vierisiin lautoihin) on kaksi: lukkopontti ja liimapontti. Lukkopontissa laudat kiinnittyvät toisiinsa mekaanisesti lukittautumalla. Idea on kaikissa lukkoponteissa sama, mutta ponttimallista riippuen asennus eroaa hieman. 

Lukkopontin vahvuus on nopeassa ja helpossa asentamisessa. Heikkoutena on erilaiset narinaongelmat, erityisesti mikäli aluslattia ei ole riittävän tasainen. Parketin narina kun johtuu puun hankautumisesta toista vasten.

Pääsääntöisesti lukkopontteihin ei laiteta liimaa. Joissain tapauksissa liimaamalla voidaan kuitenkin varmistaa, että parketti ei pääse narisemaan.

Liimapontti on taas perinteinen pontti, jossa nk. urospontti on ”kieli” ja nk. naaraspontti on ura. Liimapontillinen parketti on helpompi asentaa alustaan liimaamalla, kun parkettikappale voidaan liu´uttaa paikalleen.

Uivana asennettavissa liimapontillisissa parketeissa laitetaan puuliimaa ponttiuraan, jotta parkettilaudat pysyvät kiinni toisissaan. Liimapontti on käytännössä narisematon, kun ponttirakenne on tehty riittävän hyvällä tarkkuudella.

Askeläänieristys

Parketin asennustavalla ja askeläänieristyksellä on myös selkeä yhteys.

Uivana asennettavan parketin alle voidaan asentaa askeläänieriste (tunnetuin merkki Suomessa lienee Tuplex), jonka tehtävänä on vaimentaa rakenteisiin suuntautuvia askelääniä. Lisäksi askeläänieristeen tehtävänä on huolehtia valtaosan parkettivalmistajista edellyttämä kosteussulku. 

Uivan parketin askeläänieristys on edullista toteuttaa: äänieristemateriaali maksaa muutaman euron per neliö ja asennus on niin nopeaa, että se sisältyy usein parkettiasennuksen neliöhintaan.

Alustaan liimatun parketin askeläänieristys pitää taas hoitaa siten, että äänieristematto on myös kiinni aluslattiassa tai äänieristys toteutetaan aluslattiarakenteen sisällä. 

Alustaan liimattava askeläänieriste valmistetaan pääosin joko korkista tai polyuretaani-korkkigranulaatista, joka on matto- tai laattamuodossa. Käytämme omissa asennuksissamme Damtec PureStep äänieristemattoa.

Liimojen ja asennuksen kanssa tästä muodostuu 25-35 euron kustannus per neliö (sis. äänieristematon, liiman ja asennuksen).

Askeläänieristysvaatimukset pitää aina tarkastaa taloyhtiöissä isännöitsijältä. Saneerauskohteissa nyrkkisääntönä on, että olemassa olevaa äänieristystä ei saa heikentää

parkettiasennus alustaan liimaamalla

Parketin asennus uivana

DSC03223

Parketin asennus uivana (tai parketin asennus kelluvana) tarkoittaa sitä, että lattiamateriaali lepää aluslattian päällä kiinnittymättä alustaan millään tavalla. Ideana on, että parketin on päästävä elämään olosuhteiden mukaan mahdollisimman vapaasti. 

Uivana asennettavalle parketille annetaan maksimimitat, joiden jälkeen on järjestettävä liikuntasaumakatko. Katko voidaan tarvita lyhyemmänkin etäisyyden päässä, mikäli asennustilan muoto sitä vaatii. 

Liikuntasaumojen kohtien suunnitteluun kannattaa pyytää asennusammattilaisen apua. Useimmiten looginen liikuntasaumapaikka on oviaukossa, jossa e voidaan peittää kynnyksellä tai T-listalla.

Kelluvana asennettavaa parkettia ei saa kiinnittää mistään kohtaa kiinteästi alustaan esim. liimalla tai naulalla / ruuvaamalla, jotta materiaalilla on mahdollisuus liikkua. 

Mikäli jokin osa on liian tiukasti kiinni aluslattiassa, saattaa eläminen näkyä parketin pumppaamisena paikoissa, joissa se ei ole alustassa kiinni. 

Kannattaa huomioida, että esim. painava pistekuorma (esim. kiintokaluste) voi estää parketin elämistä. Siksi parkettia ei saisi asentaa kiintokalusteiden alle siten, että kaluste lepää parketin päällä.

Onnistuneen asennuksen lähtökohtana on tasainen, kuiva, luja ja ehjä aluslattia. Tasaisuusvaatimus on tyypillisesti max 2-3 mm heitto 2 metrin matkalla. Aluslattian on kestettävä vetoa erityisesti liimattaessa parketti aluslattiaan kiinni. 

Alustan kosteus on aina todennettava, poikkeuksetta uusissa kohteissa mittaamalla asianmukaisella menetelmällä.

Parketin asennus alustaan liimattuna

Kun parketti asennetaan alustaan liimaamalla, saavutetaan massiivisempi kävelytuntuma ja alhaisempi tilaan suuntautuva askeläänitaso. 

Alustaan liimattaessa voidaan myös tehdä isompia yhteneväisiä pinta-aloja ilman katkoja ja parketti ei ole niin herkkä painaville pistekuormille.

Kalanruotoparketit suositellaan aina liimattavaksi alustaan, vaikka markkinoilla on tarjolla myös lukkopontillisia uivana asennettavia parkettituotteita. Riskinä uivassa asennuksessa on erilaiset narinaongelmat.

Leveät ja pitkät lankkuparketit ja designparketit asennetaan aina liimaamalla alustaan. 

Suunniteltaessa parketin asennusta alustaan liimaamalla, on ensiarvoisen tärkeää huolehtia, että aluslattia on riittävän tasainen, kuiva ja luja. 

Uudiskohteissa kosteus on todennettava poikkeuksetta RT-ohjeen mukaisella menetelmällä ja mittaus kannattaa antaa ammattilaisen tehtäväksi. Saneerauskohteissa kosteuden toteaminen on harkittava tapauskohtaisesti.

Liimattavan parketin tasaisuusvaatimus on sama kuin uivana asennettavalle parketille.

Aluslattian lujuus on liimattaessa hyvin olennainen tekijä. Aluslattian on kestettävä parketin elämisestä aiheutuva vetovoima, joka on paikoin erittäin suuri. 

Mikäli lattia on tasoitettu esim. itsetasoittuvalla tasoitteella, on todennettava, että tasoite on riittävän lujasti kiinni aluslattiassa.

Parketin asennus alustaan liimaamalla on paras tapa toteuttaa parkettisennus. Parkettiliimat ovat nykyisin hyvin sisäilmaystävällisiä.

Asennus liimaamalla kannattaa antaa asian osaavan ammattilaisen tehtäväksi. Liimauksessa kun on huolehdittava oikeasta liimamäärästä, riittävästä painojen käyttämisestä sekä välttää kulkemista alueella, jossa liima ei ole vielä päässyt kuivumaan. 

Myös asennusolosuhteet tulee olla kunnossa (kosteus, lämpötila ja siisteys) onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kalanruotoparketin asennus

Autamme parketin asennukseen liittyvissä kysymyksissä

Parketin asennuksessa tulee kiinnittää huomiota lukuisiin seikkoihin. Tyypillisesti erilaiset ongelmat johtuvat muusta, kuin huonolaatuisesta tuotteesta: asennusolosuhteista, aluslattian puutteista tai vääristä työmenetelmistä.

Floordecor asennuspalveluun sisältyy aina kohteen ennakkokartoitus, jossa käydään läpi kaikki onnistuneeseen parkettiasennukseen vaikuttavat seikat. 

Teemme mielellämme ennakkokartoituksia myös kohteisiin, joihin emme itse ole tekemässä asennusta. Ammattitaitomme käyttäminen laadukkaan lopputuloksen saavuttamiseksi on meille kunnia-asia.

KOVAPUULATTIA Bjelin Tammi Natur Tummanruskea lankku 273 mm

Millainen parketti kannattaisi valita?

Miksi parketin valinta on niin vaikeaa? Onnistunut lattiavalinta koostuu useista elementeistä. Parkettia valitessa kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä asiantuntijaan ja kysyä hänen mielipiteensä. Mikä on pahinta, mitä voi sattua?

Read More »
DSC02222

Onnistunut lattiaremontti

Onnistuneessa lattiaremontissa tulee ottaa huomioon muutama tärkeä seikka. Kun nämä asiat huomioi ennen remontin aloittamista, lopputulos on vähintäänkin onnistunut. Floordecorin tekijät ovat tehneet useita onnistuneita lattiaremontteja sekä DIY-lattiaremonttien korjauksia. Tässä julkaisussa tuomme esiin huomioitamme.

Read More »
mosaiikkiparketti

Laminaatti, vinyyli vai puulattia?

Lattiamateriaalin hankintaa suunniteltaessa vaihtoehdot ovat usein laminaatti, vinyylilattia tai puulattia. Kun oikeaa lattiamateriaalia metsästetään eli tehdään kotihakuja, hakukoneille usein esitettävät kysymykset ovat: ”laminaatti vai parketti?” tai ”vinyylilankku vai parketti?”. Me Floordecorilla haluamme hieman selventää eroja tässä julkaisussamme.

Read More »
Kosteuden vääntämä parkettilauta

Talven kuivuus ja puulattiat, haastattelussa INNOfloorin Matti Kekäläinen​

Talven kuiva pakkasilma aiheuttaa omat haasteensa kotien puulattioille. Kun kosteus vähenee talven aikana, puu alkaa elää – se kutistuu, käpristyy ja halkeilee. Pahimmassa tapauksessa puulattiaan voi syntyä isojakin rakoja. Puulattioiden ja parkettien asiantuntija, INNOfloorin Matti Kekäläinen, antaa muutaman vinkin, mitä pitää ottaa huomioon puulattiaa suunnitellessa?

Read More »
Floordecor Oy | Asiakastarina

Asiakastarina: Lattiaremontti antoi uuden ilmeen kotiin

Pekan mielestä Floordecor on puulattioiden ja parkettien asiantuntijana luotettava. Toimitus oli hänen mielestään nopea sekä asennus hoidettiin nappiin. Työnjälkeä on ilo ihailla. Lisäksi Pekka kehottaa jokaista, joka on yhtään epävarma siitä, mikä parketti sopii kotiisi, ottamaan yhteyttä heihin. ”Floordecor on osaava sekä ammattitaitoinen sparraaja parketin valinnassa.”

Read More »
E7097F9A 7558 49A6 BB55 920D5E767F12

Floordecor parkettien ammattilainen

Floordecor parkettien ammattilainen – Helsingin show room Floordecor on parkettien ja puulattioiden ammattilainen, joka palvelee kahdessa toimipisteessä pääkaupunkiseudulla. Vantaan Tammiston myymälän lisäksi Floordecorilla on kattavan

Read More »
Call Now Button