Parketteja löytyy monia erilaisia vaihtoehtoja sekä ulkonäön että rakenteen puolesta. Tuotteen hinta kertoo yleensä myös sekä tuotteen teknisestä laadusta että ulkonäöstä. Erilaisilla rakenteilla on iso vaikutus parketin käyttäytymiseen ja asennettavuuteen.

Floordecor on erikoistunut puulattia-alan toimija. Valikoimastamme löytyvät laadukkaat erilaiset vaihtoehdot lankkuparketeista (1-säleiset), kalanruotoparketeista ja designparketeista.

LANKKUPARKETIT

Lankkuparketit ovat yksisäleisiä, tyypillisesti 130-300 mm leveitä. Pituudet ovat joko vakiomittoja ja lankeavia pituuksia (vaihtelevat laudan pituudet). Ylivoimaisesti suosituin puumateriaali on tammi. Saatavilla on myös mm. saarnia, lehtikuusta ja douglaskuusta. 

Lankkuparketin ulkonäköön vaikuttaa erittäin paljon pintapuun lajitelma. Tyyppillisesti lajitelmia on valmistajakohtaisesti 3-4: oksaisesta ja runsasta värivaihtelua sallivasta rustiikista lähes oksattomaan ja tasasävyiseen selectiin.

Yksisäleisissä parketeissa myös pinnan käsittely ja työstötapa vaikuttavat merkittävästi ulkonäköön. Pintaa voidaan joko hioa tai harjata, tai sille voidaan tehdä erilaisia erikoistyöstöjä (esim. vannesahakuviota jne.). Erilaisilla sävytyksillä saadaan puupinnasta halutun väristä ja loppusilauksen antaa joko lakkaus tai öljyvahaus. Lakkauksissa suositaan nykytrendin mukaan mattapintaisia lakkoja.

KALANRUOTOPARKETIT

Kalanruotoparketit (engl. herringbone) ovat nostaneet rajusti suosiotaan viimeisten vuosien aikana. Kalanruotoparketit ovat itsessään hyvin perinteisiä lattiamalleja, modernin vivahteen ovat tuonut leveät kalanruotovaihtoehdot.  

Kalanruotoparketissa valon suunta vaikuttaa todella paljon siihen, miltä lattia näyttää. Lattiapinta näyttää erilaiselta valon taittaessa lautoihin eri kulmassa.  

Asennuksellisesti kalanruotoladonta on haastava ja asennus kannattaakin antaa kokeneemman asentajan tehtäväksi. Aluslattian tasaisuus on kalanruotoparketeissa erittäin tärkeää, epätasaiselle pinnalle asennettaessa kalanruotokuviolla on riski alkaa ”karata” asennuksen edetessä.

Kalanruotoparkettia suositellaan asentamaan aina kun mahdollista alustaan liimaamalla. Lukkopontillisia kalanruotoparketteja löytyy myös markkinoilta. Floordecorilla on tällä hetkellä 160 mm leveä lukkopontillinen, uivana asennettava kalanruotoparketti valikoimassaan. Kevään 2020 aikana myös B:Hard kovapuulattiamallisto täydentyy lukkopontillisella kalanruotoladonnalla. 

DESIGNPARKETIT

Erilaiset designparketit ovat nostaneet viime aikoina suosiotaan. Valmistuksen ja sitä kautta ekologisuuden näkökulmasta usein pienemmistä kappalekoosta rakentuva designladonta on tehokkaampaa ja sitä kautta myös ekologisempaa: parketti voidaan tehdä raaka-aineesta, joka olisi muuten hukkamateriaalia. 

Kappaleen työstäminen CNC koneella nostaa kuitenkin designparkettien hintaa jonkin verran. Myös asennushinta on designparketeissa tavallista korkeampaa.

Kuvioita voi kehittää mielinmäärin: tyypillisimpiä ovat chevron, neliö, koripunos ja hexacon. Puolisuunnikkaasta eli halfhex kappaleesta voidaan latoa asiakkaan pyynnön mukaan monia erilaisia kuvioita.

Tutustu myös näihin artikkeleihin​

FLOORDECOR kampanjat

ALE

FLOORDECOR
parketit

FLOORDECOR
Asennus