Millainen parketti Sinun kannattaisi valita?

Miksi parketin valinta on niin vaikeaa? Onnistunut lattiavalinta koostuu useista elementeistä. Parkettia valitessa kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä asiantuntijaan ja kysyä hänen mielipiteensä. Mikä on pahinta, mitä voi sattua? Floordecorilta voit varata maksuttoman tapaamisen myymälämme asiantuntijan kanssa ja pohtia parkettivalintoja kotiisi. Parkettilattian valinta kannattaa tehdä huolella ja ottaa huomioon kodin erityistarpeet.

Parketin valinta: Mikä leveys? Mitä eroa on lankkuparketilla ja lautaparketilla? Mitä pitää ottaa huomioon parketin valinnassa?

Parketin valinta on usein kustannuskysymys. Parketin hintaan vaikuttavat keskeisimmin:

  • parketin leveys,
  • sauvojen määrä (1 – 4),
  • puulajitelma eli oksaisuus ja värivaihtelu, 
  • ladontamalli sekä 
  • rakenne. 
 

Kallein parketti on 1-sauvainen, leveä lankku ja oksaton lajitelma. Pintakäsittelyillä (lakkaus, öljyvaha) tai pintatyöstöillä ei tehdasvalmisteisissa parketeissa ole juuri hintaeroja. Käsittelemme pintakäsittelyjen ja -työstöjen eroja tulevissa artikkeleissamme.

Parkettisauvojen määrä on tyypillisesti yksi (lankkuparketti) tai kolme (lautaparketti). Markkinoilta löytyy myös kaksi- ja nelisauvaisia vaihtoehtoja, mutta nämä ovat huomattavasti harvinaisempia. 1-sauvaisessa parketissa (ts. lankkuparketti) on tyypillisesti yksi yhtenäinen pintanahka, kun taas useampisauvaisessa pinta koostuu useammasta rinnakkaisesta ja peräkkäin asetellusta palasta.

 

KOVAPUULATTIA Bjelin Tammi Natur Tummanruskea lankku 273 mm

Parketin valinta: Mikä on parketin ero muihin lattiamateriaaleihin?

Parketiksi saa kutsua puupintaista kerroksellista lattiamateriaalia, jossa on vähintään 2,5 mm kulutuspinta. Kulutuspinnan paksuudella on merkitystä hintaan ja parketin käyttöikään. 2,5 mm ohuemmalla pinnalla varustetut puulattiat ovat ohutpuulattioita. Yksi milli lisää paksuutta ja tuo parketille karkeasti yhden hiontakerran lisää. Hiottavuudessa on tosin huomioitava parketin runkorakenne.

Usein ajatellaan, että esim. 16 mm massiivipuulattia olisi rajusti pidempi-ikäinen kuin esim. 6 mm kulutuspinnan parketti. Tosiasiassa massiivipuulattian kulutuspinta päättyy hieman pontin yläreunan yläpuolelle eli verrattaessa massiivipuulattiaa parketin pinnan paksuuteen on verrattava käytettävissä olevaa todellista kulutuspintaa. Huomioi siis tämä parketin valinnassa.

Parketin valinta: Mitä eroa on parketin eri kuntorakenteilla?

Tyypillisesti uivana asennettavassa parketissa on kolme kerrosta: kulutuspinta (tai pintanahka), runkomateriaali ja pohjaviilu. Kulutuspinnan ja pohjaviilun syysuunta on sama. Pohjaviilun tehtävänä on toimia pintaviilun vastavetovoimana.

Esimerkiksi kaksikerrosparketissa on kulutuspinta ja runkomateriaali ja nämä suositellaan useimmiten asennettavaksi liimaamalla kauttaaltaan alustaan. Vanerirunkoisissa parketeissa jotkut valmistajat antavat mahdollisuuden asentaa parketin myös uivana. Pohjoisen haastavissa ilmasto-olosuhteissa on turvallisempaa kuitenkin tehdä asennus kauttaaltaan alustaan liimaamalla.

Eniten käytetty runkomateriaali on ollut ns. välisäle. Välisäleellä tarkoitetaan useimmiten havupuusta sahattuja säleitä, jotka on liimattu poikittain suhteessa kulutuspintaan ja pohjaviiluun. Välisäle on edullinen ja oikein tehtynä laadukkaasta havupuusta toteutettuna hyvä runkomateriaali erityisesti useampisauvaisissa parketeissa. 1-sauvaisissa, ns. lankkuparketeissa erityisesti heikompilaatuinen välisäle ”peilaa” usein pintasäleen läpi aiheuttaen parketin pintaan aaltomaista kuviota. Peilaus voimistuu kulutuspinnan ohetessa (hiottaessa).

Toinen tyypillinen runkomateriaali on koivuvaneri. Vanerin etuna on sen ristiinliimattu rakenne, joka tekee parketista stabiilin elämisen suhteen ja suhteellisen suuren liimamäärän ansiosta vanerirunkoinen parketti kestää hyvin myös kosteutta. Vanerirunkoinen parketti on myös hiottavissa hyvin ohueksi eli sen käyttöikä verrattuna välisäletuotteeseen on pidempi. Vanerin heikkoutena on sen jäykkyys: aluslattian on oltava erittäin tasainen, jotta narinaongelmia ja pumppaamista ei esiintyisi. Vaneri on myös huomattavasti kalliimpi kuin havusäle.

Kolmas runkomateriaali on kovapuristeinen puukuitulevy (high-density fiberboard, hdf), joka on edullinen runkomateriaali ja myös varsin stabiili. Hdf-rungon heikkous on sen heikompi kosteuskestävyys verrattuna erimerkiksi vaneriin. Asuin- ja liiketilojen kosteuden hallinta on tosin toteutettava muuten, kuin valitsemalla kosteuden kestäviä materiaaleja.

Markkinoilta löytyy myös parketteja, joiden rakenne on ristiinliimattu ja kerrokset muodostuvat kulutuspinnan kanssa samasta puusta (esim. tammi).

Parkettivaihtoehtoja on monia. Lopulta parketin valinta tulee useimmiten tehtyä halutun ulkonäön ja hinnan suhteessa. Edullinenkin parketti voi olla laadukas ja toimiva. Jokaisella valmistajalla on omat vahvuutensa, mutta myös omat heikkoutensa. Ennen parketin valintaa tutustu siis materiaaleihin, siihen käytetty aika maksaa itsensä takaisin.

Me Floordecorilla autamme mielellämme juuri Sinulle oikean parketin valinnassa. Verkkokaupassamme voit tutustua parkettimalleihin tarkemmin.

Kiinnostuitko palvelustamme?

Aloita unelmiesi lattiasuunnittelu jo tänään ja varaa maksuton suunnittelutapaaminen.

Tutustu muihin lattia-artikkeleihimme!

DSC02222

Onnistunut lattiaremontti

Onnistuneessa lattiaremontissa tulee ottaa huomioon muutama tärkeä seikka. Kun nämä asiat huomioi ennen remontin aloittamista, lopputulos on vähintäänkin onnistunut. Floordecorin tekijät ovat tehneet useita onnistuneita lattiaremontteja sekä DIY-lattiaremonttien korjauksia. Tässä julkaisussa tuomme esiin huomioitamme.

Lue lisää »
mosaiikkiparketti

Laminaatti, vinyyli vai puulattia?

Lattiamateriaalin hankintaa suunniteltaessa vaihtoehdot ovat usein laminaatti, vinyylilattia tai puulattia. Kun oikeaa lattiamateriaalia metsästetään eli tehdään kotihakuja, hakukoneille usein esitettävät kysymykset ovat: ”laminaatti vai parketti?” tai ”vinyylilankku vai parketti?”. Me Floordecorilla haluamme hieman selventää eroja tässä julkaisussamme.

Lue lisää »
Kosteuden vääntämä parkettilauta

Talven kuivuus ja puulattiat, haastattelussa INNOfloorin Matti Kekäläinen​

Talven kuiva pakkasilma aiheuttaa omat haasteensa kotien puulattioille. Kun kosteus vähenee talven aikana, puu alkaa elää – se kutistuu, käpristyy ja halkeilee. Pahimmassa tapauksessa puulattiaan voi syntyä isojakin rakoja. Puulattioiden ja parkettien asiantuntija, INNOfloorin Matti Kekäläinen, antaa muutaman vinkin, mitä pitää ottaa huomioon puulattiaa suunnitellessa?

Lue lisää »
Floordecor Oy | Asiakastarina

Asiakastarina: Lattiaremontti antoi uuden ilmeen kotiin

Pekan mielestä Floordecor on puulattioiden ja parkettien asiantuntijana luotettava. Toimitus oli hänen mielestään nopea sekä asennus hoidettiin nappiin. Työnjälkeä on ilo ihailla. Lisäksi Pekka kehottaa jokaista, joka on yhtään epävarma siitä, mikä parketti sopii kotiisi, ottamaan yhteyttä heihin. ”Floordecor on osaava sekä ammattitaitoinen sparraaja parketin valinnassa.”

Lue lisää »
E7097F9A 7558 49A6 BB55 920D5E767F12

Floordecor parkettien ammattilainen

Floordecor parkettien ammattilainen – Helsingin show room Floordecor on parkettien ja puulattioiden ammattilainen, joka palvelee kahdessa toimipisteessä pääkaupunkiseudulla. Vantaan Tammiston myymälän lisäksi Floordecorilla on kattavan

Lue lisää »
onnistunut parketin asennus

Miten onnistunut parketin asennus tehdään?

Miten onnistunut parketin asennus tehdään? Parketin tai muun puulattiamateriaalin asennuksen vaikeusaste riippuu todella paljon asennettavasta materiaalista ja asennustavasta. Kokosimme tähän artikkeliin lattia-asennuksen osa-alueet, jotka huomioimalla

Lue lisää »
Call Now Button