Lattiamateriaalin valinnan vaikeus: laminaatti-, vinyyli- vai puulattia?

Lattiamateriaalin hankintaa suunniteltaessa vaihtoehdot ovat usein laminaatti, vinyylilattia tai puulattia. Kun oikeaa lattiamateriaalia metsästetään eli tehdään kotihakuja, hakukoneille usein esitettävät kysymykset ovat: ”laminaatti vai parketti?” tai ”vinyylilankku vai parketti?”. Me Floordecorilla haluamme hieman selventää eroja tässä julkaisussamme.

Lattiamateriaalin valinnan vaikeus: Laminaatti-, vinyyli- vai puulattia?

Laminaattia pidetään kestävänä ja helppohoitoisena lattiamateriaalina. Laatuja löytyy monenlaisia ja laminaatin laatuun ja kestävyyteen kannattaa kiinnittää hankintaa tehdessä eritystä huomiota. Laminaatteja saa periaatteessa millä tahansa kuosilla, koska kuvio on tulostettu ja tuloste on suojattu pinnoitteella. Pinnoitteen kulutuskestävyyksissä on paljon eroja, kestävyys ilmenee laminaatin käyttöluokasta (KL)

Vinyylilattia (eli vinyylilankku tai vinyylikorkki) on käytännössä muovimaton jalostuneempi muoto. Sana ”vinyyli” viittaa usein PVC:hen, jonka käyttöä on rajoitettu monessa kohtaa sekä sen ftalaatin että hävittämisen hankaluuden takia. PVC on ongelmajätettä, koska sitä ei voi turvallisesti hävittää polttamalla. Vinyylikorkilla tarkoitetaan yleensä tuotetta, jossa on korkkipohja. Tällainen tuote ei tarvitse välttämättä erillistä askeläänieristettä.

Laminaatit ja vinyylikorkit ovat useimmiten varustettu lukkopontilla ja ne ovat asennettavissa uivana. Molemmissa tuotteissa pääosa raaka-aineista on synteettisiä ja öljypohjaisia (muoveja tai erilaisia polymeerimateriaaleja).

Mikä lattiamateriaali sopisi sinun kotiisi? Anna Floordecorin auttaa.
Mikä lattiamateriaali sopisi sinun kotiisi?

Puulattioita löytyy monenlaisia

Ohutpuu- ja kovapuulattioissa on ohut, noin 0,5 mm pintaviilu liimattuna useimmiten kovalevylle (high-density fibreboard, hdf). Kovapuulattiassa pintaviilu on kovetettu kyllästämällä se wood powder -tekniikalla. Viiluvahvuisilla puulattioilla on kaikki puupinnan ominaisuudet. Ohutpuulattioiden kohdalla usein mietitään pinnan kestävyyttä, kun kulutuspinta ei ole hiottavissa. Varsinkin kovalevyrunkoiset ohutpuulattiat kestävät hyvin kulutusta, sillä kovalevy antaa tukea ohuen pintaviilun alla.

Parketiksi saa kutsua puulattiaa, jossa on vähintään 2,5 mm kulutuspinta. Massiivipuulattiaksi taas saa kutsua tuotetta, jossa on yli 6 mm kulutuspinta. Parkettien ja massiivipuulattioiden rakenne-eroja olemme avanneet aiemmassa blogissamme.

Puulattioiden kulutuskestävyyttä mitataan Brinell-kovuudella. Parketeissa Brinell-kovuus on puulajikohtainen: saarni ja tammi ovat suurin piirtein yhtä kovia (Brinell 3,3 – 4,3), havupuut kuten lehtikuusi, douglaskuusi ja mänty sekä kotimainen koivu ovat pehmeämpiä (Brinell 2,5 – 3,0).

Kerroksista koostuvien (välisäle, vaneri, hdf jne.) puulattioiden liimauksessa on käytetty vaihteleva määrä liimoja. Vaneri on itsessään ristiinliimattua puuviilua. Teollisissa prosesseissa käytettävät liimat ovat kehittyneet viime vuosina merkittävästi ja niiden sisäilmaemissiot (sisäilmaan haihtuvat yhdisteet) ovat hyvin matalat. Puulattioiden hävittäminen on myös helppoa, ne voidaan kierrättää pinnoitettuna puuna jäteasemilla.

Miten lattiamateriaalit sitten eroavat käytännössä?

Kaikki laminaatit, vinyylilattiat ja puulattiat soveltuvat yleensä asennettavaksi lattialämmityksen kanssa. Puu elää luonnon materiaalina luonnollisesti eniten olosuhteiden mukaan. Parhaan lopputuloksen saakin, kun asentaa puulattian kauttaaltaan liimattuna aluslattiaan.

Laminaatin ja vinyylilattian etuna aitoon puulattiaan on ennakoitava ulkonäkö, joka tosin saattaa näyttää hieman tylsältä isossa pinta-alassa. Puulattian kuvio on aina yksilöllinen eikä sama kuvio toistu koskaan.

Kävelytuntuma on hyvin olennainen osa lattiapäällysteen käyttäjäkokemusta. Laminaattien ja vinyylilattioiden kohdalla pintaa pidetään usein kylmänä verrattuna aitoon puupintaan. Puulattian pintatyöstö (hionta tai harjaus) ja pintakäsittely (öljy, öljyvaha, lakka) vaikuttavat erittäin paljon myös kävelytuntumaan. Lattiamateriaalin mallipalaa kannattaakin kokeilla paljaalla jalalla sekä erilaisia sukilla.

Lattian hoito ja ylläpito on hyvin materiaalikohtaista ja puulattioissa ylläpitoon vaikuttaa myös pintakäsittely. Puulattiat ovat ohutpintaisia tuotteita lukuun ottamatta periaatteessa hiottavia, vaikka emme suosittele kaikkien parkettien hiomista. Halvoissa parketeissa uuden asentaminen tulee vain marginaalisesti kalliimmaksi kuin hiominen ja pintakäsittely. Palaamme puulattioiden huoltoon ja ylläpitoon myöhemmin julkaistavissa blogeissamme.

Autamme mielellämme sinua sopivan lattiapäällystemateriaalin valinnassa. Voit tilata mm. Parkettikauppa.fi:stä mallipaloja kotiisi.

Kiinnostuitko palvelustamme?

Aloita unelmiesi lattiasuunnittelu jo tänään ja varaa maksuton suunnittelutapaaminen.

Floordecor Tammi Dazy kalanruoto 100x600@01x 1

Lue, miten tehdään onnistunut puulattian ja parketin asennus

Onnistunut parkettiasennus edellyttää huolellisuutta ja laadukasta työmaajohtoa. Uudisrakentajan kannattaakin varmistaa vastaavan työnjohtajan osaaminen hankkeessaan. Remointoija taas saa Floordecorilta ammattilaisohjeet onnistuneen lattia-asennuksen toteuttamiseksi.

Tutustu muihin ohjeistuksiimme!

KOVAPUULATTIA Bjelin Tammi Natur Tummanruskea lankku 273 mm

Millainen parketti kannattaisi valita?

Miksi parketin valinta on niin vaikeaa? Onnistunut lattiavalinta koostuu useista elementeistä. Parkettia valitessa kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä asiantuntijaan ja kysyä hänen mielipiteensä. Mikä on pahinta, mitä voi sattua?

Lue lisää »
DSC02222

Onnistunut lattiaremontti

Onnistuneessa lattiaremontissa tulee ottaa huomioon muutama tärkeä seikka. Kun nämä asiat huomioi ennen remontin aloittamista, lopputulos on vähintäänkin onnistunut. Floordecorin tekijät ovat tehneet useita onnistuneita lattiaremontteja sekä DIY-lattiaremonttien korjauksia. Tässä julkaisussa tuomme esiin huomioitamme.

Lue lisää »
Kosteuden vääntämä parkettilauta

Talven kuivuus ja puulattiat, haastattelussa INNOfloorin Matti Kekäläinen​

Talven kuiva pakkasilma aiheuttaa omat haasteensa kotien puulattioille. Kun kosteus vähenee talven aikana, puu alkaa elää – se kutistuu, käpristyy ja halkeilee. Pahimmassa tapauksessa puulattiaan voi syntyä isojakin rakoja. Puulattioiden ja parkettien asiantuntija, INNOfloorin Matti Kekäläinen, antaa muutaman vinkin, mitä pitää ottaa huomioon puulattiaa suunnitellessa?

Lue lisää »
Floordecor Oy | Asiakastarina

Asiakastarina: Lattiaremontti antoi uuden ilmeen kotiin

Pekan mielestä Floordecor on puulattioiden ja parkettien asiantuntijana luotettava. Toimitus oli hänen mielestään nopea sekä asennus hoidettiin nappiin. Työnjälkeä on ilo ihailla. Lisäksi Pekka kehottaa jokaista, joka on yhtään epävarma siitä, mikä parketti sopii kotiisi, ottamaan yhteyttä heihin. ”Floordecor on osaava sekä ammattitaitoinen sparraaja parketin valinnassa.”

Lue lisää »
E7097F9A 7558 49A6 BB55 920D5E767F12

Floordecor parkettien ammattilainen

Floordecor parkettien ammattilainen – Helsingin show room Floordecor on parkettien ja puulattioiden ammattilainen, joka palvelee kahdessa toimipisteessä pääkaupunkiseudulla. Vantaan Tammiston myymälän lisäksi Floordecorilla on kattavan

Lue lisää »
onnistunut parketin asennus

Miten onnistunut parketin asennus tehdään?

Miten onnistunut parketin asennus tehdään? Parketin tai muun puulattiamateriaalin asennuksen vaikeusaste riippuu todella paljon asennettavasta materiaalista ja asennustavasta. Kokosimme tähän artikkeliin lattia-asennuksen osa-alueet, jotka huomioimalla

Lue lisää »
Call Now Button