Talven kuivuus ja puulattiat | Haastattelussa INNOfloorin Matti Kekäläinen

Talven kuiva pakkasilma aiheuttaa omat haasteensa kotien puulattioille. Puulattia on hygroskooppinen materiaali, joka elää kosteuden muuttuessa. Niinpä yleensä kaikki muutokset, mitä puulattiassa havaitaan, johtuvat nimenomaan kosteudesta – sen vähyydestä tai runsaudesta. Kun kosteus vähenee talven aikana, puu alkaa elää – se kutistuu, käpristyy ja halkeilee. Pahimmassa tapauksessa puulattiaan voi syntyä isojakin rakoja. Miten tällaiseen voi varautua, mitä pitää ottaa huomioon puulattiaa suunnitellessa? Puulattioiden ja parkettien asiantuntija, INNOfloorin Matti Kekäläinen, antaa muutaman vinkin.

Talven vaikutus puulattiaan

Talviseen aikaan suomalaisen peruskodin sisäilma on varsin kuivaa. Ulkona paukkuva pakkanen syö kosteuden ilmasta, joten ovia auottaessa kosteus ei suoranaisesti syöksähdä sisään samalla tavalla kuin se voi tehdä kesäisin. Lisäksi yhä useammassa kodissa on lattialämmitys, joka haihduttaa entisestään lattiatasosta kosteutta. Puulattia on siis talvisin erittäin altis muutoksille, koska sen rakenne on hengittävä eli kosteutta sitova ja kosteutta luovuttava. Kun sisäilma on kuivaa, myös puu kuivaa ja kuivuessaan kutistuu. Kun kosteus nousee, puu kostuu ja kostuessaan turpoaa. Mitä paksumpi puu, sitä voimakkaampaa tämä eläminen on.

Tyypillisimpiä kuivan puulattian oireiluja ovat kutistuminen, liitoskohtien nousut ja rakoilu. Se, miten puulattia on asennettu alustaansa, vaikuttaa myös oireiden näkyvyyteen. 

  • Jos puulattia on asennettu ns. uivana eli laudat on kiinnitetty ponteista toisiinsa, laudat voivat elää yksilöinä ja koko lattia laattana. Asennuksessa jätetyt liikkumavarat mahdollistavat, että lattia voi paisua ja supistua. 

  • Jos puulattia on asennettu alustaan liimaamalla, lattia ei liiku laattana ja voidaan asentaa ilman uivan lattian liikuntasaumoja ja tarvittaessa silikonisauman verran erilleen kivi- tai laattalattiasta. Keskenään puu voi kutistua ja halkeilla, mutta koko laatta ei liiku.

Ilmankosteudesta kannattaa pitää kodissaan huoli, koska mitä stabiilimpi kosteus, sitä paremmin lattia pysyy kuosissa. Kummassakin asennustavassa tällä on merkitystä. Kodin ilmankosteus voi laskea hyvin matalaksi talviaikaan johtuen lämmityksestä ja ilmastoinnista. Huolehdi siis, että kodin lämpötila on sopiva ja että ilmastointi ei vie kosteutta sisätiloista pois. Kosteutta voi lisätä ilmankostuttimien avulla. Hyväksi todettu ilmankosteus suomalaisessa kodissa vaihtelee 35 – 60 % välillä.

IMG 7781
Puulattia voi jopa halkeilla kuivan talven aikana.

Ennen lattiaremonttia, kannattaa vertailla lattiamateriaaleja

Matti Kekäläinen on kerännyt asiantuntemusta puulattia- ja puuraaka-ainetuotannosta yli kahdenkymmenen vuoden ajalta. Hän tuntee erilaiset puulattiat etuineen ja haasteineen läpikotaisin. Matin asiantuntemusta on vuosien aikana hyödynnetty niin kotimaassa kuin kansainvälisesti puulattiatuotannon kehittämisessä.

Kun materiaaleista puhutaan, Matti Kekäläinen painottaa, että eri puulaadut elävät eri tavalla. Kun lattiaa lähdetään suunnittelemaan, kannattaa kiinnittää huomiota tähän seikkaan. Muutoksille herkimpiä ovat vaahtera, koivu ja pyökki, kun taas tammi on materiaaleista stabiilein. Tammesta onkin valmistettu 95 % kaikista puulattioista. 

Yleisimpiä puulattioita suomalaisissa kodeissa ovat kolmikerrosparketit, kovetetut puulattiat ja massiivipuulattiat. Kolmikerrosparketeista suosituimpia ovat nyt lankkuparketit ja kalanruotoparketit. Kolmikerrosparketeista lankkulattia asennetaan tyypillisesti uivana ja kalanruotokuvio aina alustaan liimaten. Massiivipuusta tehty puulattia on samaa puuta koko lattia. Kun valmistusmenetelmä on tämä, kosteusmuutokset näkyvät selkeimmin. Massiivipuuhun ilmeneekin helposti halkeamia sekä lautojen väliin muodostuu rakoja sisäilmaltaan kuivissa tiloissa.

IMG 7789
Kun kosteus vähenee talven aikana, puu alkaa elää - se kutistuu, käpristyy ja halkeilee.

Terveellisempi, edullisempi ja ekologisempi kovapuu

Sisäilman kosteusmuutoksia kestää parhaiten B:hard kovapuulattia. Kovetetun puulattian pinnassa on ohut, noin millin paksuinen puupinta, joka on käsitelty kolme kertaa kovemmaksi kuin normaali kolmikerrosparketti tai massiivipuu. Kovetettu puu kestää nimensä mukaisesti enemmän, esim. koiran kynsiä, lasten leluja sekä esimerkiksi korkokantakenkiä.

Kovetetun puulattian kosteuseläminen on todella pientä, vain noin 10 % verrattuna toisiin puulattiamateriaaleihin. Kovetettuun puulattiaan ei näin synny kuivuudesta johtuvia rakoja ja lattiamateriaali sopii hyvin yhteen lattialämmityksen kanssa. Kovetetun puulattian monimuotoisuutta lisää myös sen muokkautuminen erilaisiin tyylitarpeisiin: sen voi asentaa lankkuna tai kalanruotokuvioisena. Pienestä kosteuselämisestä johtuen kovetetusta puusta tehty kalaruotokuvio onnistuu ilman alustaan liimausta. Uiva asennus puolittaa asennukseen käytettävän ajan sekä tekee lattiasta ekologisemman, edullisemman ja terveysturvallisemman, koska asennuksessa ei tarvita lisättyjä liimoja.

Kiinnostuitko palvelustamme?

Aloita unelmiesi lattiasuunnittelu jo tänään ja varaa maksuton suunnittelutapaaminen.

Floordecor Tammi Dazy kalanruoto 100x600@01x 1

Lue, miten tehdään onnistunut puulattian ja parketin asennus

Onnistunut parkettiasennus edellyttää huolellisuutta ja laadukasta työmaajohtoa. Uudisrakentajan kannattaakin varmistaa vastaavan työnjohtajan osaaminen hankkeessaan. Remointoija taas saa Floordecorilta ammattilaisohjeet onnistuneen lattia-asennuksen toteuttamiseksi.

Tutustu muihin ohjeistuksiimme!

KOVAPUULATTIA Bjelin Tammi Natur Tummanruskea lankku 273 mm

Millainen parketti kannattaisi valita?

Miksi parketin valinta on niin vaikeaa? Onnistunut lattiavalinta koostuu useista elementeistä. Parkettia valitessa kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä asiantuntijaan ja kysyä hänen mielipiteensä. Mikä on pahinta, mitä voi sattua?

Lue lisää »
DSC02222

Onnistunut lattiaremontti

Onnistuneessa lattiaremontissa tulee ottaa huomioon muutama tärkeä seikka. Kun nämä asiat huomioi ennen remontin aloittamista, lopputulos on vähintäänkin onnistunut. Floordecorin tekijät ovat tehneet useita onnistuneita lattiaremontteja sekä DIY-lattiaremonttien korjauksia. Tässä julkaisussa tuomme esiin huomioitamme.

Lue lisää »
mosaiikkiparketti

Laminaatti, vinyyli vai puulattia?

Lattiamateriaalin hankintaa suunniteltaessa vaihtoehdot ovat usein laminaatti, vinyylilattia tai puulattia. Kun oikeaa lattiamateriaalia metsästetään eli tehdään kotihakuja, hakukoneille usein esitettävät kysymykset ovat: ”laminaatti vai parketti?” tai ”vinyylilankku vai parketti?”. Me Floordecorilla haluamme hieman selventää eroja tässä julkaisussamme.

Lue lisää »
Floordecor Oy | Asiakastarina

Asiakastarina: Lattiaremontti antoi uuden ilmeen kotiin

Pekan mielestä Floordecor on puulattioiden ja parkettien asiantuntijana luotettava. Toimitus oli hänen mielestään nopea sekä asennus hoidettiin nappiin. Työnjälkeä on ilo ihailla. Lisäksi Pekka kehottaa jokaista, joka on yhtään epävarma siitä, mikä parketti sopii kotiisi, ottamaan yhteyttä heihin. ”Floordecor on osaava sekä ammattitaitoinen sparraaja parketin valinnassa.”

Lue lisää »
E7097F9A 7558 49A6 BB55 920D5E767F12

Floordecor parkettien ammattilainen

Floordecor parkettien ammattilainen – Helsingin show room Floordecor on parkettien ja puulattioiden ammattilainen, joka palvelee kahdessa toimipisteessä pääkaupunkiseudulla. Vantaan Tammiston myymälän lisäksi Floordecorilla on kattavan

Lue lisää »
onnistunut parketin asennus

Miten onnistunut parketin asennus tehdään?

Miten onnistunut parketin asennus tehdään? Parketin tai muun puulattiamateriaalin asennuksen vaikeusaste riippuu todella paljon asennettavasta materiaalista ja asennustavasta. Kokosimme tähän artikkeliin lattia-asennuksen osa-alueet, jotka huomioimalla

Lue lisää »
Call Now Button